Program dešavanja povodom Dana planete Zemlje

09:04:00 22.04.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Niz radionica, filmskih projekcija i predavanja pripremilo je za današnji dan, Dan planete Zemlje, desetak novosadskih udruženja. Program je šarenolik i namenjen za sve uzraste.

Program dešavanja povodom Dana planete Zemlje

Četvrtak, 21. april

12h „Gledamo Sunce“

Astronomsko društvo Novi Sad organizuje dnevno teleskopsko posmatranje. Broj posetilaca je neograničen, a svi zainteresovani se okupljaju ispred Planetarijuma odakle potom zajedno odlaze u Opservatoriju.

14-19h „Recikliramo svi- možeš i ti!“

Ekološko udruženje Zeleni sad organizuje edukaciju na licu mesta o reciklaži uz objašnjenje simbola na PET ambalaži i mini radionicu sa decom na kojoj će se praviti eko kantice za različitu vrstu otpada (papir, limenke, plastika, tekstil) uz korišćenje dekupaž tehnike. Radionica je za sve uzraste, a dešava se ispred prostorija ekološkog udruženja, Drage Spasić 6.

15-17h „Izazovi za sve generacije“

Adrenalin park „Zemlja čuda“ poziva sve zainteresovane da dođu na mesto izazova, avantura i dobrog provoda, pod sloganom „suoči se sa strahom- osećaj se moćno!“. Prijave su obavezne zbog ograničenog broja prisutnih, a mogu se uraditi na br. telefona 069/5043070. Ulaznice od 150 dinara idu u humanitarne svrhe.

18h „EKO – čitanjac“

U saradnji sa knjižarom Bulevar Books, Udruženje “HMM...“ organizuje program namenjen deci uzrasta od 4 do 7 godina. U prostoru knjižare (Bulevar Oslobođenja 60), čitaće se priče i slikovnice u kojima se na edukativno-zabavan način najmlađima približava pojam zaštite i aktivne brige za životnu sredinu.

19-21h „Noćna avantura“

Nocno penjanje u Adrenalin parku „Zemlja čuda“ za starije od 16 god. Prelazak prepreka sa i bez reflektora sa timskim igrama. Prijave su obavezne zbog ograničenog broja, a mogu se uraditi na br. telefona 069/5043070. Ulaznice od 150 dinara idu u humanitarne svrhe.

20h „Gledamo planete i mesec“

Astronomsko društvo Novi Sad organizuje noćno teleskopsko posmatranje. Broj posetilaca je neograničen, a svi zainteresovani se okupljaju ispred Planetarijuma, odakle potom zajedno odlaze u Opservatoriju.

Petak 22. april

12h „Gledamo Sunce“

Astronomsko društvo Novi Sad organizuje dnevno teleskopsko posmatranje. Broj posetilaca je neograničen, a svi zainteresovani se okupljaju ispred Planetarijuma, odakle potom zajedno odlaze u Opservatoriju.

15-17h „Posadi danas, jedi sutra!“

Akcija deljenja sadnica Volonterskog centra Vojvodine u Katoličkoj porti, koja ima za cilj da svoje sugrađene obraduje malim sadnicama različitog povrća sa porukicama i podseti na to u kakvom je stanju priroda planete na kojoj žive, čime je svi zajedno ugrožavamo, a čime možemo da doprinesemo poboljšanju kvaliteta životne sredine.

18-21h „Vožnja za planetu“

U duhu kritične mase, Novosadska biciklistička inicijativa obeležiće Dan planete Zemlje bici vožnjom. Očekuje se najveći broj biciklista do sada. Sastanak je na Trgu Slobode, a biciklisti su pozvani da ponesu plastične čepove kako bi se podržala akcija „Čepom do osmeha“.

20h „Gledamo planete i mesec“

Astronomsko društvo Novi Sad organizuje noćno teleskopsko posmatranje. Broj posetilaca je neogranicen, a svi zainteresovani se okupljaju ispred Planetarijuma, odakle potom zajedno odlaze u Opservatoriju.

Subota, 23.april

9-12h „Upoznajte naše pernate komšije“

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizuje dve edukativne aktivnosti upoznavanja sa pernatim sugrađanima. Šetnja kreće iz Dunavskog parka, a u isto vreme i vožnja iz Futoškog parka. Prijavljivanje za obe aktivnosti je preko FB stranice Dan planete Zemlje.

10-13h „Specijalni piknik sa Barabarkom“

Udruženje Barabarka Dan planete Zemlje obeležiće u direktnom kontaktu sa rekom, drvećem, travom i zemljom. Na obali Dunava kod Filozofskog fakulteta prave pravi piknik a pored uživancije, pripremljene su i kreativne, edukativne i aktivističke aktivnosti. Zainteresovani osnovci praviće instalacije od nađenih materijala, saznaće neke činjenice o našoj planeti, anketirati prolaznike itd. Potrebno je poneti svoje ćebence, grickalice, osveženje, loptu...

11-15h "Upoznaj svoj deo planete, upoznaj Srbiju!"

Društvo za promociju prirode Srbije će svoju radionicu održati na Petrovaradinskoj tvrđavi. Svi zainteresovani će moći da saznaju nešto više o prirodnim lepotama i oazama naše zemlje, kao i o zanimljivim biljnim i životinjskim vrstama Srbije. Za one najmlađe, osmišljena je radionica sa animatorima i simboličnim poklončićima.

12h „Moj zeleni grad“

Na platou ispred Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Udruženje “HMM...” organizovaće radionicu za decu uzrasta od 5 do 10 godina. Od recikliranog materijala zidaće se grad, a kreativni proces pratiće razgovor o značaju zelenih površina u urbanim sredinama.

12-15h „Kućica za ptice“

U prirodnom ambijentu Adrenalin parka „Zemlja čuda“, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije sa domaćinima i u saradnji sa Novosadskom biciklističkom inicijativom, realizovaće radionicu pravljenja kućica za ptice sa najmlađim sugrađanima. Materijal za radionicu je obezbeđen.

16 - 17.30h „Deca i psi bez ujeda - Naučimo da govorimo pseći jezik“

Radionica je namenjena deci, roditeljima i vlasnicima pasa, a pozvani su i kućni ljubimci. Deca će naučiti kako da na pravilan način priđu nepoznatom psu, kako da savladaju strah, nauče „pseći jezik“, a sve u cilju razvijanja empatije i humanog odnosa prema čovekovom najboljem prijatelju. Promovisaće se i projekat „Žuti Pas“, a deliće se i poklončići. Radionicu će voditi dr vet. med. Dunja Kovač, liderka programa "Dobrobit životinja" ispred FRD Fondacije.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
23°
Vlažnost: 47%
Pritisak: 1004.2 mb
Vetar: 2 m/s, SSE
Sub 12° - 28° Pretežno sunčano
Ned 13° - 28° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?