Prolaz u Novom Sadu dobio ime po Pavlu Šosbergeru

14:12:00 10.12.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Prolaz između Sinagoge i Baletske škole dobio je ime po Pavlu Šosbergeru, značajnom novosadskom istoričaru i nekadašnjem predsedniku Jevrejske opštine Novi Sad. Danas je i postavljena tabla sa nazivom prolaza.

Prolaz u Novom Sadu dobio ime po Pavlu Šosbergeru

Tom prilikom se Goran Levi, predsednik Jevrejske opštine Novi Sad, zahvalio Gradu Novom Sadu i porodici Šosberger "što su se na pravi način odužili čoveku koji je bio predstavnik Jevreja onda kada je to bilo najteže".


-U to vreme nije se smelo reći da ste Jevrejin u Novom Sadu. On je pokrenuo obeležavanje Novosadsake racije, napisao je 12 knjiga, a 13 godina je bio predsednik Jevrejske opštine. Ostale su upamćene i njegove hronike o Štrandu, izgradnji stadiona, kao i druge priče o Novom Sadu – istakao je Goran Levi.

Događaju je prisustvovao i sin Pavla Šosbergera, Josip, koji je ukazao na značaj stare novosadske jevrejske porodice, koja je u Novom Sadu od početka XVIII veka.

- Aleksandar Šosberger je osnovao Pokrajinsku bolnicu, njegov otac je jedan od prvih novosadskih lekara, a moj otac kao hroničar grada i jevrejstva pokušao je da pruži svoj doprinos istoriji Novog Sada. Zahvaljujem se svima koji su omogućili da se ova inicijativa realizuje – rekao je Josip Šosberger.

Da ovaj prolaz dobije naziv po Šorbergeru odlučila je još 9. jula Komisija za nazive delova naseljenih mesta i javnih službi.

Pavle Šosberger rođen je u Budimpešti, 1920. godine. Počev od 1966. godine, bio je predsednik Jevrejske opštine Novi Sad u tri mandata. Bavio se istorijskim radom i spisateljstvom. Učestvovao je u izradi Enciklopedije Novog Sada kao i mnogih TV i radio emisija i dokumentarnih filmova. Za imenik žrtava – Jevreja u Vojvodini, 1990. godine mu je od strane Jad Vašema uručena Zlatna menora. Nosilac je tri ordena, Megile zahvalnice Saveza JOJ (1969), plakete JONS (1985), Novembarske povelje Grada Novog Sada (2001). Umro je u Novom Sadu 27. marta 2012. godine.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
20°
Vlažnost: 43%
Pritisak: 994.6 mb
Vetar: 4 m/s, S
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?