Promenada zatvorena jer nema upotrebnu dozvolu

13:05:00 09.05.2020, Komentara: 1

Novi Sad - Svi tržni centri u Novom Sadu, osim Promenade, proradili su juče. Tržni centar "Promenada", kako prenosi 021, nije počeo sa radom, nakon ukidanja vanrednog stanja, jer nije dobio upotrebnu dozvol, a datum ponovnog početka rada nije poznat iako je na ulazu u objekat istaknuto obaveštenje da će to desiti "uskoro".

Promenada zatvorena jer nema upotrebnu dozvolu


Zakupcima je poručeno da se to može dogoditi za nedelju dana, ako se reši pitanje upotrebne dozvole, dok za 021 u Upravi ovog tržnog centra nisu mogli da preciziraju tačan datum, uz napomenu da će to biti tokom naredne sedmice. Objašnjenje šta je sa dozvolom koju je trebalo da dobiju do 1. aprila je izostalo.

Uprkos tome što su se zakupci pripremali kako bi bili spremni za jučerašnje otvaranje, obaveštenje da se tržni centar ipak neće otvoriti dobili su kasno preksinoć, sat pre ponoći. Pojedini zakupci koji su se obratili redakciji 021 navode da su iznenađeni odlukom vlasnika, kompanije "Nepi Real Estate", da ih u poslednjem momentu obaveste da neće raditi i to zbog problema sa dozvolom, koju nisu dobili ni u dodatnom roku.

- Za vreme vanrednog stanja i poslednjih dana kada je postalo jasno da će tržni centri početi sa radom, Uprava Promenade ništa nije saopštavala, ali smo se svi spremali jer smo videli odluku Kriznog štaba, a i Nepi je izdao saopštenje da će njihov objekat u Kragujevcu početi da radi 8. maja. Međutim, u četvrtak pred ponoć, iako su se svi spremali za rad, dobili smo obaveštenje da se neće raditi do daljeg jer navodno zbog pojedinih lokala nije izdata upotrebna dozvola - kaže jedan od zakupaca koji je tražio da ostane anoniman, prenosi portal.

Zakupci koji kažu da su upoznati sa problemom Promenade oko dobijanja upotrebne dozvole zbog ispumpavanja podzemnih voda i protivpožarne zaštite. Prema njihovim rečima, tokom vanrednog stanja izvođeni su radovi u unutrašnjosti objekta kako bi bili otklonjeni problemi, ali ih je iznenadilo saopštenje vlasnika tržnog centra koji svu krivicu svaljuje na zakupce.

- Usled nemogućnosti da pravovremeno prikupimo odgovarajuću dokumentaciju za lokale zakupaca, a takođe i imajući u vidu restriktivne mere koje su bile na snazi kao rezultat Covid-19, a koje su doprinele daljim odlaganjima, postupak pribavljanja upotrebne dozvole i dalje traje. Prema tome, molimo Vas da imate u vidu da radnje ne mogu biti otvorene dok postupak ne bude okončan, za šta smo uvereni da će se dogoditi u sledećih sedam dana. O tačnom datumu otvaranja ćemo Vas obavestiti u najkraćem roku, a svakako najmanje jedan dan unapred - stoji u obaveštenju koje je Nepi poslao zakupcima.

Zakupci su ponašanje Uprave Promenade ocenili neodgovornim i podsetili da su tokom vanrednog stanja imali spor koji do sada nije rešen oko plaćanja zakupa. Naime, za razliku od vlasnika drugih tržnih centara, Nepi nije ukinuo plaćanje zakupnine ili omogućio popust na rentiranje tokom dva meseca u kojem nije bilo nikakvih prihoda, već traži da se plaća puna cena zakupa prostora.

- Ponudili su da se plaćanje odloži za 60 dana, ali to su i dalje veliki troškovi za neke prodavnice koje nisu radile dva meseca, a uz to imaju i stalne troškove. To nije ozbiljan problem za velike trgovinske lance, ali ima dosta i onih kojima je taj jedan lokal ceo posao. Zbog toga se grupa od oko 50 malih zakupaca organizovala i zatražila sastanak sa Upravom. Međutim, nikakvog odgovora još uvek nema - navode zakupci za 021.rs.

Promenada zatvorena jer nema upotrebnu dozvolu

Foto: Promenada (Facebook)


U Upravi Promenade su za portal 021 potvrdili da objekat do daljeg ne radi, ali nisu pojasnili problematiku sa upotrebnom dozvolom.

- Uprava šoping centra postupajući u skladu sa nedavno donetom uredbom Kriznog štaba o popuštanju mera, donela je odluku po pitanju ponovnog otvaranja. Promenada će tako za sve posetioce biti otvorena tokom naredne nedelje, uz posebne mere zaštite svih posetilaca i zaposlenih u centru. Molimo građane za strpljenje, precizne informacije o otvaranju biće objavljene u narednim danima", navodi se u dopisu Promenade poslatom redakciji 021.

Od Uprave ovog tržnog centra portal 021, kako navodi, tražio je dodatno pojašnjenje u vezi sa dozvolom i zatvaranjem objekta, kao i u vezi sa plaćanjem zakupa lokala, a kako su rekli, upotrebna dozvola je u procesu tehničkog prijema, ali zbog krize izazvane virusom korona, finalne radnje su odložene, dodajući da pomenuti proces izvode u skladu sa svim zakonima i regulativom.

Portal 021 dodaje i da su se uverili da se u registru građevinskih dozvola vodi da Promenada i dalje nema upotrebnu dozvolu, te da je 1. aprila istekao poslednji dodatni rok od 45 dana za njeno pribavljanje.

Kako podseća portal, u drugoj polovini 2018. godine, kada je objekat skoro bio završen, ustanovljeno je da se investitor odlučio za jeftiniju varijatnu temelja i zaštite od podzemnih voda koja nije adekvatna za ovaj deo Novog Sada, gde je nekada bila močvara. Tada se ispostavilo da investitoru ni MUP nije izdao protivpožarne dozvole. Promenada je dobila privremenu dozvolu za rad od godinu dana, ali ni to nije bilo dovoljno i usledila su nova produženja.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

DJ

, *.dynamic.sbb.rs

Tržni centar nije ni smeo početi sa radom, pre dobijanja upotrebne dozvole. Upotrebna dozvola je dokument koji potvrđuje da je neki objekat izgrađen u svemu prema projektno-tehničkoj dokumentaciji i da može biti predat na upotrebu. Šta bi bilo da se u Promenadi u međuvremenu desila neka havarija, da se nešto srušilo i neko nastradao, a Objekat nije imao upotrebnu dozvolu... Ko bi bio kriv?


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Sumaglica
Vlažnost: 100%
Pritisak: 999.0 mb
Vetar: 2 m/s, WSW
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?