Promocija evropske kinematografije kroz specijalne projekcije za osnovne i srednje škole

21:05:00 11.05.2022, Komentara: 0

Projekat European Films for Next Generation jedan je od petnaest evropskih projekata izabranih u prvom pozivu mreže bioskopa Europa Cinemas u okviru programa Collaborate to Innovate. Program je finansiran od strane Kreativne Evrope a realizuje sa sa ciljem kreiranja održivog modela za privlačenje mlade publike i promociju evropskog filma.

Promocija evropske kinematografije kroz specijalne projekcije za osnovne i srednje škole

Budući da je jedan od osnovnih ciljeva projekta popularizacija evropskog filma među mlađom populacijom u toku je realizacija specijalnih projekcija evropskih dečijih igranih filmova za starije osnovce i evropskih dokumentaraca za učenike srednjih škola, kako bi im se približila ova dva nepravedno zapostavljena filmska žanra. Projekcije se realizuju na teritoriji tri grada Subotice, Novog Sada i Beograda a prikazivanje filmova je praćeno predavanjem o filmu u čemu učestvuju vrhunski profesionalci iz ove oblasti. „Ideja projekta je bila da se ciljnoj grupi ponudi mogućnost organizovanog odlaska u bioskop i interaktivan razgovor o evropskom filmu između učenika i filmskih profesionalaca – reditelja, distributera, glumaca, producenata. Odabrali smo selekciju filmova koji se bave temama koje su najbliže uzrastu naše ciljne grupe – ljubavlju, prijateljstvom, odrastanjem i svim izazovima koje one nose. Promovišući raznovrsnost i kvalitet evropske kinematografije među mlađom populacijom želimo da odlazak u bioskop učinimo sveobuhvatnim zadovoljstvom – zabavom, učenjem i preispitivanjem ličnih stavova i pogleda na svet.“, istakao je Ilija Tatić direktor Otvorenog univerziteta iz Subotice koji je nosilac projekta..

U okviru projekta „Evropski filmovi za novu generaciju“, 14. novembra 2021. godine, tri bioskopa partnera na projektu organizovala su celodnevni evropski filmski maraton i toga dana je filmove pogledalo više od 900 gledalaca. „Aktivnosti koje smo do sada realizovali, evropski filmski maraton i deo specijalnih projekcija za učenike osnovnih i srednjih škola, dobro su prihvaćene i pokazuje smer u kome treba da delujemo kako bismo nastavili sa promocijom evropske kinematografije i kako bi ona pronašla svoj put do publike. Ono na čemu planiramo da radimo je i edukacija nastavnika ali i nas kinoprikazivača o načinima na koji možemo da popularizujemo korišćenje filma kao dodatnog nastavnog sredstva u školama“, naglasila je Ivona Kopilović, koordinator projekta.

Promocija evropske kinematografije kroz specijalne projekcije za osnovne i srednje škole

Tokom projekta sprovedeno je i obimno istraživanje navika posetilaca bioskopa uzrasta osnovne i srednje škole u tri grada koji učestvuju u projektu kao i istraživanje komunikacionih pristupa više od 25 bioskopa sa teritorije Srbije. Na osnovu dobijenih rezultata kreirana je strategija komunikacije sa ciljnom grupom koja će biti od pomoći kino prikazivačima u daljem razvoju aktivnosti namenjenih mladoj publici.

Projekat „European film for next generation“ kreiran je sa ciljem uspostavljanja snažne mreže bioskopa, u cilju stvaranja održivog modela za privlačenje mlade publike i promociju evropskog filma kroz edukativne aktivnosti. Partneri na projektu su Bioskop Eurocinema iz Subotice, Bioskop Fontana iz Beograda, i Bioskop Kulturnog centra Novi Sad.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
16°
Vlažnost: 45%
Pritisak: 1006.9 mb
Vetar: 2 m/s, SW
Uto 5° - 18° Mogući pljuskovi
Sre 9° - 15° Moguća kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?