Pronađene povređene prepelice, šumske šljuke i dugorepa sova

08:10:00 15.10.2021, Komentara: 0

Novi Sad – Ovih dana su u Novom Sadu pronađene povređene prepelice, šumske šljuke, a juče je u blizini Filozofskog fakulteta, po prvi put, pronađena vrlo retka dugorepa sova.

Pronađene povređene prepelice, šumske šljuke i dugorepa sova


Kako navode u Ekološkom frontu Novog Sada, u toku je intenzivna seoba ptica, pa se neke od njih povređuju ili stradaju usled iznemoglosti ili udara u prozore, odnosno dalekovode.

Pronađene povređene prepelice, šumske šljuke i dugorepa sova


- Kako tlo nije uobičajeno mesto za pronalazak ptica, ukoliko neku pronađete odmah obavestite Pokrajinski zavod za zaštitu prirode (PZZP) ili im odmah odnesite pticu ukoliko ste u mogućnosti (ul. Radnička 20a). Možete obavestiti i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ili nas (EFNS), no svakako da je za ove aktivnosti (zbrinjavanje zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta) kod nas ovlašćen samo Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, odnosno Zavod za zaštitu prirode Srbije u ostatku Srbije – navode u Ekološkom frontu Novog Sada i dodaju da su golubovi često na zemlji, pogotovo mlade ptice dok ne nauče dobro da lete. Kako kažu, oni nisu zaštićeni, a mogu biti i bolesni te je najbolje ne dirati ih. Njih ne treba nositi u PZZP, a ukoliko neko želi može ih i sam zbrinuti.

Pronađene povređene prepelice, šumske šljuke i dugorepa sova


Iz Ekološkog fronta apeluju na Pokrajinski zavod za zaštitu prirode da onima koji donesu pticu, ukratko objasne proceduru, jer se čak i za tako kratko vreme boravka sa njima, neretko vežu za životinju, a puko odlaganje kutije sa pticom, bez ikakvog objašnjenja, izaziva sumnju u njihov rad.



Foto: Ekološki front Novog Sada - Facebook


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
Vlažnost: 100%
Pritisak: 999.2 mb
Vetar: 1 m/s, WSW
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?