Propada najstarija kuća na teritoriji Novog Sada

20:03:00 18.03.2021, Komentara: 1

Novi Sad – Najstarija kuća na teritoriji Novog Sada, čuvena Špilerova kuća u Petrovaradinu, spomenik kulture, dobila je novog vlasnika koji planira da je sruši i na njenom mestu podigne višespratnicu. Međutim, Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture odbio je zahtev za rušenje. Zbog toga je vlasnik kuće koja je starija i od Petrovaradinske tvrđave, kako navode u udruženju „Baštine bez zaštite“, vandalizovao zaštićenu građevinu i skunuo sa nje ceo krov, kako bi potpomogao da brže propadne.

Propada najstarija kuća na teritoriji Novog Sada


- Oni su krenuli oprobanim receptom: „Otvaranje“ krova, zapuštanje i na kraju rušenje! Možda i neki „slučajni“ požar potpomogne stvar. A onda će biti sve spremno za gradnju zgrade! – navedeno je na Fejsbuk stranici „Baštine bez zaštite“.

Propada najstarija kuća na teritoriji Novog Sada


Barokno zdanje u ulici Vladimira Gortana 8 datira iz 1693. godine, a navodno su ga podigli jezuiti koji su tada došli u Ljudevit Dol, sadašnji Petrovaradin. U tom period su tek postavljani temelji za Petrovaradinsku tvrđavu, dok je Novi Sad još uvek bio neisušena močvara.

Propada najstarija kuća na teritoriji Novog Sada


- Ovo fantastično zdanje, kakvo ne postoji na teritoriji Vojvodine, je od neizmerne istorijske i arhitektonske vrednosti. U središtu je velika sala kvadratne osnove sa jedinstveno rešenom svodnom konstrukcijom sa četiri široka polukružna luka, gde je izvedena dominantna rokajna rozeta. Na ugaonim ravnim površinama je u svakom još po jedan ornament. Malteški krst, rokajni kvadrat sa vrežom i krug sa motivom sunca i znatno oštećen još jedan nečitak krug – kaže na portal Nova.rs Donka Stančić, istoričarka umetnosti i bivša direktorica gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Propada najstarija kuća na teritoriji Novog Sada


Porodica Špiler bila je vlasnik kuće tokom 19. i 20. veka i po njoj se i danas zove ovo zdanje. Jedno vreme je bila napuštena, a tokom devedesetih u njoj su živele porodice raseljene sa ratnih područja. Gradski zavod je još 2008. tražio da bude stavljena pod zaštitu, što je Vlada Srbije i uradila 2013. godine. U međuvremenu, Špilerova kuća je bila i predmet sudskog spora, a pre par godina je jedan od potomaka porodice Špiler prodao novim vlasnicima, jer, kako je izjavio za Blic „nije mogao da gleda da se stvari njegovog dede razvlače i kradu, a on tu ništa ne može“.

Propada najstarija kuća na teritoriji Novog Sada


Prema podacima iz Katastra, novi vlasnik Špilerove kuće, kao i drugih parcela oko nje je firma „Kafa Dobro jutro“, u vlasništvu Lazara Uskoković. Ovaj nekadašnji ugostitelj, vlasnik lokala „Viva dolče vita“, 2013. godine osniva firmu za „preradu kafe i čaja“. Od 2016. do 2018., prema podacima iz APR, novčani kapital firme je u proseku rastao za oko 10 miliona dinara. Nakon tri godine pauze, u februaru ove godine, „Kafa Dobro jutro“ naprasno beleži drastičan uspeh u poslovanju i upisuje novčani kapital od čak 72 miliona dinara.

Propada najstarija kuća na teritoriji Novog Sada

Propada najstarija kuća na teritoriji Novog Sada


Izvor: novisad.com, Nova.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

NV

, *.dynamic.isp.telekom.rs

Nista novo,bestidnici su nam unistili grad uz podrsku vlasti ne Samo ove nego I svih predhodnih koje nam je donela demokratija!!!


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
22°
Vlažnost: 50%
Pritisak: 1005.1 mb
Vetar: 2 m/s, SE
Sub 12° - 28° Pretežno sunčano
Ned 13° - 28° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?