Prosečna plata Novosađana preko 67.000, a realna 20.000 manje

09:09:00 26.09.2020, Komentara: 1

Novi Sad – Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna plata u julu iznosila je 60.029 dinara neto. Taj iznos je daleko od realne zarade koju zarađuje većina građana Srbije, a što je, po podacima istog Zavoda, 45.736 dinara neto.

Reč je o medijalnoj zaradi - iznosu do kog statistički zarađuje polovina zaposlenih u Srbiji.

Prosečna plata Novosađana preko 67.000, a realna 20.000 manje


Analiza Republičkog zavoda za statistiku kaže da je prosečna neto zarada u celoj Vojvodini u julu bila 57.214 dinara. U Novom Sadu plate su znatno više u odnosu na celu pokrajinu, pa su tako zaposleni Novosađani u proseku u julu zaradili 67.345 dinara. Najniže plate imaju zaposleni u Srbobranu i to svega 46.504 dinara neto - jedva nešto više od medijalne zarade u Srbiji.

RZS ne objavljuje kolika je medijalna zarada za svaki region u Srbiji, ali sigurno nije mnogo veća od republičke prosečne.

Ovim statističkim pregledima obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade kako zaposlenih u radnom odnosu, tako i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi.

Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Ivana

, *.dynamic.a1.rs

Ne placaju se porezi, doprinosi kao i plate, poreska inspekcija kao i finansijska inspekcija ne kontrolisu a i da kontrolisu ne reaguju... Nemamo nikakva prava da bi trazili ili dobijete odgovor nismo nadlezni... I pored toga od poslodavaca dobijamo pretnje, naravno nemamo prava da trazimo svoje, jedan jadan minimalac...
Sto ne provere neke Hotele i Apartmane u Novom Sadu, zbog cega 3 godine nije uradjen M OBRAZAC a kamoli da se uplate doprinosi...


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 93%
Pritisak: 1004.5 mb
Vetar: 3 m/s, SE
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?