Prosečna plata u Novom Sadu 77.000 dinara, većina građana zarađuje oko 50.000 dinara

13:12:00 25.12.2021, Komentara: 1

Novi Sad - Republički zavod za statistiku objavio je da je prosečna plata Novosađana u oktobru bila 77.235 dinara neto. To je za 2.346 više od prosečne septembarske plate.

Prosečna plata u Novom Sadu 77.000 dinara, većina građana zarađuje oko 50.000 dinara


Prema podacima RZS, prosečna plata u Srbiji u oktobru je bila 66.048 dinara, što znači da su Novosađani u proseku zarađivali oko 10.000 dinara više od prosečne plate u republici.

Međutim, većina građana ne zarađuje ovoliko, jer prosek dižu oni sa većim primanjima. Realna zarada bliža je medijalnoj, mada dosta građana i o toj plati sanja.

Medijalna zarada je iznos do kog zarađuje polovina zaposlenih u Srbiji i prema podacima RZS, ona je u oktobru iznosila 50.000 dinara, koliko je bila i u septembru.

Svim ovim statističkim pregledima obuhvaćeni su poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade kako zaposlenih u radnom odnosu, tako i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi.

Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Bernard Lazic

, *.dynamic.a1.rs

Niste u pravu ja konkretno radim u pozorištu novosadskom radimo nekad po 15 sati i montaže i demontaže a plata je oko 34. 000 gde je tu logika.. sram vas bilo....


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
15°
Vlažnost: 39%
Pritisak: 1002.1 mb
Vetar: 4 m/s, W
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?