Prošle godine podneto 16 prijava zbog bežanja dece iz škole, dvoje roditelja platilo kazne

19:02:00 17.02.2020, Komentara: 0

Novi Sad – Prošle godine novosadskom Prekršajnom sudu podneto je 16 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka radi utvrđivanja odgovornosti roditelja ili drugog zakonskog zastupnika, jer su njihova deca neopravdano izostajala sa nastave. Od ovog broja tri predmeta su rešena, dok je u jednom slučaju prijava odbačena. Izrečena je jedna opomena, u dva slučaja izrečena je novčana kazna u iznosu od po 5.000 dinara, jer deca nisu redovno pohađala nastavu, pišu Večernje novosti.

Prošle godine podneto 16 prijava zbog bežanja dece iz škole, dvoje roditelja platilo kazne


- Preostalih 12 predmeta još nije rešeno, odnosno i dalje su u radu. Od početka 2020. godine nije stigao nijedan zahtev, dok je u 2018. godini bilo 19 zahteva za ovaj prekršaj - kažu u Prekršajnom sudu.

Nedolazak u školu ili bežanje sa pojedinih časova, đaci pokušavaju da pravdaju raznim izgovorima, a ima slučajeva da im roditelji postaju saučesnici i spremni su da ih pravdaju verujući da tako pomažu detetu. Takvih situacija bude u vreme najavljenih kontrolnih i pismenih provera znanja. U mnogim školama su spremni, kako kažu, da izađu u susret đacima ukoliko je reč o organizovanom putovanju sa roditeljima u posetu rođacima u druge krajeve ili drugim opravdanim situacijama. U tom slučaju, roditelji moraju školi da podnesu pismeni zahtev.

Nedolazak na prvi i drugi čas srednjoškolci, posebno oni koji na nastavu dolaze iz okolnih mesta, najčešće pravdaju kašnjenjem autobusa, odlaskom kod zubara... Bilo je slučajeva, kažu prosvetari, da su izostanke pravdali falsifikovanim opravdanjem. Na regularno ranije datom lekarskom uverenju „izbele“ podatke i na štampaču u boji ga umnože i stave svoje. Takvo opravdanje se, navodno, može nabaviti za 200 dinara.


Izvor: Večernje novosti


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
17°
Vlažnost: 63%
Pritisak: 998.4 mb
Vetar: 4 m/s, SW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?