Protest ekoloških aktivista „Za život, šume, vode i grad“

16:11:00 16.11.2019, Komentara: 0

Novi Sad - U toku je bezobziran napad na najdragocenija bogatstva kojima Srbija raspolaže. Ako mi danas ne zaštitimo prirodu, budućnost naše dece biće mračna, poručili su sa protesta predstavnici Ekološkog fronta Novi Sad.

Protest ekoloških aktivista „Za život, šume, vode i grad“


Oni su Trgu slobode organizovali protest „Za život, šume, vode i grad“, na kojem je pročitano pet osnovnih zahteva: da se stavi moratorijum na izgradnju novih i rušenje svih do sada izgrađenih derivacionih malih hidroelektrana, da se osnaže nezavisne i uticajne inspekcijske službe, da se obustave svi planski dokumenti koji su na štetu grada i života u njemu, i omogući puno učešće građana u urbanističkom planiranju Novog Sada, da se izradi Katastar zelenila Grada Novog Sada, te potpuno zabrani ekonomska seče šuma u nacionalnim parkovima, a posebno u NP „Fruška gora“.

- Zaštićena područja u Srbiji moramo da štitimo i širimo, a ne da ih uzurpiramo i kvarimo. Postoji li negde prostor gde profit nije pregazio interes za osnovnim ljudskim potrebama? Srbija ima novu strategiju koja se, izgleda, bavi pošumljavanjem. Međutim, ona ne uključuje građane. Nema strategije, nema plana šta treba da se radi sa onim što već postoji - rekla je Iva Marković iz organizacije „Pravo na vodu“.

Protest ekoloških aktivista „Za život, šume, vode i grad“


Učesnici protesta poručili su i da predstavnici republičke, pokrajinske i gradske vlasti donose odluke i sprovode politiku koja je u interesu investitora i kapitala, što ugrožava kvalitet života svakog pojedinca. Oni navode da je sve učestalije uništavanje drveća i zelenih površina u urbanim sredinama koje se sprovodi uprkos protivljenju građana.

Tokom protesta ispred Gradske kuće, Trgom slobode su prošli sveštenici sa episkopom bačkim Irinejom Bulovićem i gradonačelnik Miloš Vučević, a okupljeni građani su ih ispratili povicima „ua“ i „lopovi“.

Protest ekoloških aktivista „Za život, šume, vode i grad“


Nakon govora kod Miletićevog spomenika, građani su se uputili ka studentskom gradu, odnosno ka fontani kod Pravnog fakulteta gde je protest završen, ostavljajući usput pismo za Javno preduzeće „Urbanizam“.

Na protestu je prikazana i izložba „Od Fruške gore do Fruške gole“ o uništavanju prirode u nacionalnom parku.

Događaj je prošao bez incidenata. Ceo protest možete pogledati OVDE.

Autor foografija D.S.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
14°
Vlažnost: 47%
Pritisak: 998.5 mb
Vetar: 1 m/s, W
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?