Protest inicijative "MameSuZakon" danas na Trgu slobode

10:11:00 04.11.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Protest inicijative "MameSuZakon", koja okuplja sve građane i građanke u borbi za izmenu zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, biće održan danas od 15 do 17 sati na Tgu slobode.

Protest inicijative "MameSuZakon" danas na Trgu slobode

Protest će pratiti i nesvakidašnja izložba, pod nazivom #NevidljivaRadnica. Izložbu će činiti eksponati koji predstavljaju komentare žena koje su na društvenim mrežama, pod haštagom #NevidljivaRadnica, odgovarale na pitanje “Koliko imate radnog staža koji nigde nije evidentiran i koji vas čini nevidljivom radnicom?”

"U nekoliko navrata iz poslednjih izjava ministara zaduženih za primenu pronatalitetnih mera videle smo da između redova šalju poruku da žene ne zaslužuju primanja koja su najmanje u visini minimalne zarade zbog toga što nemaju dovoljno meseci radnog staža, pri čemu su zaboravili, slučajno ili namerno, da žene pre svega nemaju gde da rade i da prolaze kroz različite vidove diskriminacije prilikom traženja posla", navode organizatorke.

Najbitnije izmene koje se traže su: da se broj meseci koji ulaze u obračun naknada smanji sa 18 na 12 meseci; da svaka majka ima pravo na nadoknadu najmanje u visini republičkog minimalca; da se ne diskriminišu dodatno poljoprivredne osiguranice; da se preduzetnicama plate porezi i doprinosi tokom porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta; da nadoknade po osnovu invaliditeta i nadoknade tokom odsustva sa posla ne isključuju jedna drugu; da porodice koje imaju treće, četvrto i svako sledeće dete, a koji nemaju navršenih 10 godina, imaju pravo na nadoknadu.

Inicijativa #MameSuZakon podržaće i protest “2 minuta tišine” koji se svake nedelje održava na istom mestu od 14.45 do 15.02 sati.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
12°
Vlažnost: 71%
Pritisak: 1002.2 mb
Vetar: 6 m/s, E
Uto 5° - 18° Mogući pljuskovi
Sre 9° - 15° Moguća kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?