Protest ispred sedišta NP „Fruška gora“ zbog prekomerne seče

13:09:00 18.09.2023, Komentara: 0

Novi Sad - Protest pod nazivom „Stop seči šuma“ održaće se ispred Informativnog centra Nacionalnog parka Fruška gora na Iriškom vencu u subotu, 23. septembra. Protest organizuje Pokret Odbranimo šume Fruške gore zbog kulminacije planske seče na području Nacionalnog parka. Okupljanje učesnika ispred zgrade javnog preduzeća zakazano je za podne.

Protest ispred sedišta NP „Fruška gora“ zbog prekomerne seče


Dragana Arsić iz ovog pokreta kaže da je situacija prevršila meru nakon nedavnih superćelijskih oluja.

- Drveće u Nacionalnom parku je takođe stradalo od ovih vetroloma i to definitivno iz razloga što su prekomernim sečama poremećeni ti šumski sklopovi. Takve šume kada su poremećeni sklopovi su neotporne na jake vetrove. I pored toga što imamo ogromnu štetu u šumama, što je upravljač javno i rekao, da će trebati 10 godina da se obnove te šume, oni su nastavili plansku seču redovno kao da ništa nije bilo. Mi smo naivno očekivali da će oni ipak izaći sa nekim stavom da će obustaviti sve planske seče dok se ne urade sanacioni planovi i izmene dosadašnji planovi upravljanja šumama, baš iz razloga što su nastale velike štete nakon vetroloma – objasnila je ona u izjavi za 021.rs.

Na protestu će, kaže, tražiti da se donese odluka o moratorijumu na seču šuma u Nacionalnom parku, ali i u celoj Vojvodini. Takođe, zahtevaće da se za vreme moratorijuma uradi potpuna sanacija šuma.

- Od Pokrajinske vlade ćemo tražiti da se u Beogradu bori za vojvođanske šume i za naš najstariji nacionalni park. Zašto oni postoje nego da zastupaju interese pokrajine? Nama je dosta više priče o tome, kad god se pokrene tema zaštite šuma da oni nisu nadležni. Lepo je to što se Mirović uključio u promociju biciklizma i vinskog turizma, ali on bi trebalo javno da zastupa i javno da se zalaže za moratorijum na seču šuma i za intenzivno pošumljavanje, naravno, ne ovim topolama već kvalitetnim domaćim vrstama. Neka naprave plan kako da budu nadležni i izađu sa konkretnim zahtevima. Da se izmene zakoni koji su neadekvatni - kaže Arsić.

U svojim zahtevima, dodaje, neće zaboraviti ni Srpsku pravoslavnu crkvu.

- Oni su dobili restitucijom šume, sad vidimo da im šume ne trebaju. Oni ih prodaju tajkunima, finansijski moćnim ljudima. Tako da ćemo i tu tražiti da Vlada donese uredbu o zabrani prodaje prirodnih dobara koje su im vraćene restitucijom, jer prosto zašto su tražili da im se vrate ako ih sad prodaju - pita Arsić.

Ističe da su ogorčeni i na novi Zakon o upravljanju privrednim društvima, a da njihove primedbe nisu usvojene.

Izvor: 021


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
23°
Vlažnost: 65%
Pritisak: 1000.7 mb
Vetar: 5 m/s, SSE
Čet 14° - 24° Poslepodnevni pljuskovi
Pet 13° - 19° Pljusak i grmljavina

Anketa

Treba li poništiti izbore?