Protest „Srbija protiv nasilja“ u Novom Sadu, blokirana raskrsnica kod Mosta slobode

20:06:00 24.06.2023, Komentara: 0

Novi Sad – Više hiljada građana okupilo se danas u Novom Sadu na protestu „Sve mora da stane“ koji je počeo minutom ćutanja za sve žrtve, a posebno za ubijene u Osnovnoj školi „Vladilsav Ribnikar“ i u selima kod Mladenovca i Smedereva.

Protest „Srbija protiv nasilja“ u Novom Sadu, blokirana raskrsnica kod Mosta slobode

Kako javlja reporterka N1, novina na protestu je to što su se studenti organizovani u kampusu Novosadskog univerziteta i pridružiti okupljenima na Pozorišnom trgu.

Profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić rekao je na protestu u Novom Sadu da su masovna ubistva početkom maja posleica nasilja koje godinama proizvodi i neguje vlast.

- Naša majska tragedija nije slučajna niti proizvod pojedinačnog akta, ona je potpirivana nasilnim činovima, od porodice, ulice, posla, pa i zakonodavne, u Skupštini gde gledamo scene nasilja i brutalnosti. Umesto da to bude uzorno mesto gde se različita mišljenja čuju i poštuju, to je postalo jedno mučilište. Samo oni koji su spremni da prihvate sve što vlast od njih očekuje uspevaju na nemoralan način da ostvare dobiti - kazao je Čupić.

- Prećutati i ne pružiti otpor nasilju nije ništa drugo nego pomiriti se sa njegovim činovima koji nas ugrožavaju do nestanka. Ne budemo li se suprotstavili nasilju jedan po jedan ćemo nestati - poručio je profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić.

Učesnici protesta „Srbija protiv nasilja“ krenuli su potom, sa Pozorišnog trga, ka Mostu slobode, a prema pisanju portala nova.rs, demonstranti su idući u koloni Bulevarom oslobođenja, uzvikivali „Ispunite zahteve“ i „Vučiću odlazi“.

Tokom šetnje, osim redara, bezbedan prolazak protestne kolone obezbeđivala je i saobraćajna policija.

Na prilazu ka Mostu slobode blokirana je raskrsnica Bulevara oslobođenja i Ulice Narodnog fronta, a pojedini građani su negodovali zbog zatvaranja mosta, javila je reporterka N1.

Blokada će najverovatnije trajati do 21 čas, protesti su osim u Novom Sadu, danas održani i u Subotici, Zrenjaninu, Beogradu, Šapcu, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Pirotu i Leskovcu.



Izvor: novisad.com, N1, nova.rs, 021.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
24°
Vlažnost: 57%
Pritisak: 1013.2 mb
Vetar: 7 m/s, ESE
Uto 11° - 26° Sunčano
Sre 12° - 24° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?