Protest studenata zbog dodatne naplate redovnih troškova studiraanja

09:10:00 06.10.2016, Komentara: 1

Novi Sad - Studenti okupljenji u Studentski pokret, ali i svi koji im se pridruže, održaće u sredu 12. oktobra protest u kome zahtevaju da se prekine dodatna naplata redovnih troškova studiranja na svim fakultetima i visokim školama Univerziteta u Novom Sadu.

Protest će početi u podne u univerzitetskom kampusu na Trgu Dositeja Obradovića kod fontane.

Protest studenata zbog dodatne naplate redovnih troškova studiraanja

Studenti će protestom zahtevati ukidanje naplate upisa u narednu godinu, plaćanja prijave prijemnog ispita, overa semestra, prijave ispita, administrativnih troškova, usluga biblioteke i čitaonice, troškova izrade radova, izdavanje potvrda, diploma, izdavanja dokumenata, kao i svih ostalih troškova koje fakulteti naplaćuju bez osnova.

U Studentskom pokretu podsećaju da je Savet Univerziteta u Novom Sadu, na predlog Senata Univerziteta u Novom Sadu, na sednici održanoj 27. februara 2015. godine, odlučio da u redovne usluge koje visokoškolska ustanova pruža spadaju najmanje jedna prijava ispita i usluge administrativno - stručnih službi u vezi sa funkcionisanjem fakulteta, u sedištu.

"Dakle, ove usluge su regulisane školarinom/budžetskim statusom za jednu školsku godinu, i fakulteti ih ne smeju dodatno naplaćivati. Na osnovu prethodno iznetog, zahtevaćemo od fakulteta da iskoriste autonomiju visokoškolskih ustanova i svoje pravne akte (statute fakulteta) usklade sa odlukom koju je doneo Savet Univerziteta u Novom Sadu i prestanu sa dodatnom naplatom redovnih usluga i troškova studiranja", navodi se u poyivu na protest.

Studentski pokret još zahteva potpunu transparentnost u radu fakulteta, ažurno objavljivanje finansijskih izveštaja dostupnim javnosti te jasno navedene prihode i rashode i bilans stanja, kao i sprečavanje i sankcionisanje bilo kakve vrste nepotizma, odnosno jače poštovanje uslova konkursa pri zapošljavanju mladih istraživača, asistenata i dodatnog nastavnog kadra.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

nemanja

, *.dynamic.sbb.rs

tome se mora stati na put mnogo su baghati za rad svoje plate


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1003.4 mb
Vetar: 2 m/s, W
Pet 3° - 15° Malo i umereno oblačno
Sub 3° - 17° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?