Protest u Novom Sadu 8. marta - „Za sve nas!“

09:03:00 07.03.2019, Komentara: 0

Novi Sad - Novi protest „1 od 5 miliona“, koji se u Novom Sadu održava sutra, 8. marta, biće posvećen borbi za prava i ravnopravnost svih žena u Srbiji, jer se poklapa sa Danom žena. Moto sutrašnjeg protesta je „Za sve nas!“.

Protest u Novom Sadu 8. marta - „Za sve nas!“


Na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta govoriće poslanica u Skupštini Srbije Aleksandra Jerkov, studentkinja Filozofskog fakulteta Saška Radujkov, direktorka Centra za geostrateške studije Dragana Trifković i Ivana Tanasijević iz Inicijative „Mame su zakon“.

Učesnicima protesta biće podeljene razglednice sa porukama žena koje su se suočile sa različitim oblicima diskriminacije. Organizatori protesta su na zvaničnim stranicama „1 od 5 miliona Novi Sad“ na Fejsbuku, Tviteru i Instagramu pozvali žene da ostave poruku u kojoj će navesti i kako su se i kada suočile sa kršenjem svojih radnih, ljudskih i svih drugih prava. Razglednice sa njihovim svedočenjima biti poslate potpredsednici vlade, ministarki Zorani Mihajlović koja rukovodi Koordinacionim centrom za rodnu ravnopavnost. Ona je, naveo je organizator, „jedna od istaknutih predstavnica režima koje, zajedno sa Aleksandrom Vučićem i ostalim stranačkim kolegama, svoju borbu za zaštitu žena isključivo vode u svom političkom interesu ili u slučaju kada su ugrožene njihove partijske koleginice i saradnice“, a pogotovo „ne reaguju“ kada su žene „žrtve nasilnika iz vlasti“.

Posle skupa na Pozorišnom trgu, učesnici protesta će krenuti u uobičajnu šetnju gradskim ulicama, ali novom trasom. Kolona će se kretati duž Jevrejske i Futoške ulice, a zatim će skrenuti u Ulicu braće Ribnikara i preko ulica na Grbavici i Limanu stići do tržnog centra „Promenada“, gde se šetnja i završava.

Organizatori traže način da snimak ovonedeljne šetnje sa najdužom maršrutom do sad, dostave ministru odbrane Aleksandru Vulinu „kao pomoćno nastavno sredstvo za vežbu usiljenog marša koju i on mora da prođe na tek započetoj predvojničkoj obuci“.

Protestnom skupu „1 od 5 miliona“ u Novom Sadu i ovog petka će se pridružiti novosadski studenti. Oni će se ponovo okupiti ispred fontane kod studentskog doma „Slobodan Bajić“, gde će im se obratiti studentkinja Akademije umetnosti Tea Vukadin.

A kako je bilo prošlog petka, pogledajte ovde.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
17°
Vlažnost: 55%
Pritisak: 1004.0 mb
Vetar: 3 m/s, SE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?