Protest završen oko ponoći, šestoro učesnika povređeno

09:07:00 09.07.2020, Komentara: 0

Novi Sad - Protest na kojem je učestvovalo nekoliko hiljada Novosađana, a koji je obeležilo demoliranje Gradske kuće, završen je oko ponoći i učesnici su se razišli. Kako je rečeno u Hitnoj pomoći, oni su zbrinuli šestoro učesnika protesta, dok povređenih policajaca nije bilo. Svi povređeni imali su lakše povrede kao što su rasekotine.

Protest završen oko ponoći, šestoro učesnika povređeno


Iako je u početku protest bio miran, nakon paljenja prostorija SNS i lomljenja stakla na zgradi RTV-a, a potom i vandalizovanja Gradske kuće, došlo je do sukoba demonstranata i policije u centru Novog Sada. Tom prilikom privedeno je nekoliko osoba.

Građani su imali nekoliko zahteva. Oni su zatražili ostavke direktora policije Vladimira Rebića, ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Zatražili su i raspustašnje Kriznog štaba, kao i da se novac koji je namenjen za crkvu, preusmeri za medicinare, dok bi svi oni koji su izgubili posao tokom pandemije, trebalo da budu vraćeni na svoja radna mesta.

Protestna kolona nosila je transparent „Ko tebe pendrekom, ti njega revolucijom“.

Protest završen oko ponoći, šestoro učesnika povređeno

foto: Zorica Anđelković



Iako se od samog početka protesta osećala se tenzija i međusobna dobacivanja, policijske snage su reagovale tek nakon vandalizovanja Gradske kuće.

Na Gradskoj kući su porazbijana stakla, a nekoliko puta se javljao i požar ispred njenog ulaza. Manja grupa mladića, obučenih u crne majice, gađala je Gradsku kuću kamenicama i petardama, a deo demonstranata odvojio je od ove nasilničke grupe.

Snage Žandarmerije su tek tada reagovale, razbijajući protest tako što su se kretali ka građanima i tako ih udaljavali od Gradske kuće. Tom prilikom nekolicina demonstranata je privedena. Građani su policiju gađali kamenicama i tada je došlo do sukoba, ali se ubrzo situacija smirila. Okupljeni su policiji davali flašice sa vodom, a u jednom momentu su pred kordon policije bacali papirni novac.

Oko 23 sata demonstranti su seli na Trg slobode, a policija se postavila ispred spomenika Svetozara Miletiću, preprečivši im put ka Gradskoj kući. Jedan mlađi par je i zaplesao na prostoru između policije i demonstranata. Jedan od policajaca je skinuo svoj šlem, a građani su mu aplaudirali.

Tokom snimanja hapšenja policajci su pokušali da prekinu reporterku Radija 021 u obavljanju svog posla, ali su odustali kada se legitimisala. RTS je javio da je u Novom Sadu napadnuta njihova ekipa i da je tom prilikom povređen snimatelj.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
17°
Vlažnost: 55%
Pritisak: 998.9 mb
Vetar: 4 m/s, SW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?