Održan protest u Novom Sadu, protestna šetnja krenula sa Trga slobode

20:07:00 09.07.2020, Komentara: 0

Novi Sad – Novosađani su se i danas oko 18 časova okupili na Trgu slobode, kako bi protestovali protiv aktuelne vlasti i načina na koji se država bori protiv korone.

Održan protest u Novom Sadu, protestna šetnja krenula sa Trga slobode

Foto: Zorica Anđelković



Pošto su jedno vreme mirno sedeli na platou, krenuli su sa Trga slobode ka policiji kako bi izrazili protest zbog jučerašnjih hapšenja demonstranata, među kojima je i aktivista Združene akcije „Krov nad glavom“ Miran Pogačar.

Oni duvaju u pištaljke i vuvuzele, a prema dogovoru, čim neko baci petardu, okupljeni sedaju na beton i viču "Uaaa!".

Kod zgrade Srpskog narodnog pozorišta neko je bacio petardu, nakon čega su svi seli na beton na jedan minut.

U jednom trenutku, kako prenosi 021, došla je grupa muškaraca koji su juče demolirali Gradsku kuću i bacili petardu, a građani koji su sedeli su ih rasterali.

Demonstranti su uzvikivali “Pravda za Mirana”, “Ostavke, ostavke” i “Pomozi, bože”, pevaju himnu Srbije “Bože pravde”, kao i dečje pesmice “U svetu postoji jedno carstvo” i „Zakleo se bumbar u cvet i u med“.

Održan protest u Novom Sadu, protestna šetnja krenula sa Trga slobode

Oni su pozivali stanare okolnih zgrada da im se pridruže uz povike “Izlazite napolje”.

Okupljeni nose različite transparente i zastave, a većina prisutnih ima i zaštitne maske.

Kako je najavljeno, i na ovom skupu građani traže ostavke direktora policije Vladimira Rebića, ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Takođe, ponovo se tražilo raspuštanje Kriznog štaba, kao i da se novac koji je namenjen za crkvu, preusmeri za medicinare, dok bi svi oni koji su izgubili posao tokom pandemije, trebalo da budu vraćeni na svoja radna mesta.

Policijske snage raspoređene su bili raspoređeni u Gradskoj kući i oko Radio-televizije Vojvodine i u samoj zgradi, koje su sinoć bile meta napada.

Više hiljada građana, osim u Novom Sadu, večeras protestuje u Beogradu, Nišu, Kruševcu, Vranju, Čačku, Boru i Zrenjaninu. Parola protesta večeras je "Sedi, ne nasedaj". Okupljeni su se odazvali pozivima na društvenim mrežama da se sedenjem na ulici distanciraju od provokatora koji su sinoć izazivali nerede.


Izvor: N1, NovaS, 021


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
15°
Vlažnost: 48%
Pritisak: 998.5 mb
Vetar: 2 m/s, NNE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?