Protestom solidarnost sa stanarima Depresije

09:08:00 11.08.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Protestni skup "Solidarnost sa stanarima Depresije", koji se ovih dana prinudno iseljavaju iz svojih domova i bukvalno ostaju na ulici, biće održan na Trgu slobode, u petak 14. avgusta u 14 sati.

Skup organizuju novosadske nevladine organizacije i inicijativa građana, s ciljem da se apeluje na gradsku vlast da, u skladu sa svojim obećanjima, napokon pronađe rešenje za ove ljude čija je egzistencija ugrožena.

Protestom solidarnost sa stanarima DepresijeFoto: YouTube PrntScrn

Vukašin Despotović od 3. avgusta, kada su ga iselili iz barake u kojoj je živeo 40 godina, dane provodi u dvorištu, a za prenoćište se snalazi.

"Idem po komšiluku, neko mi da da se istuširam, kod nekoga prenoćim. Ne mogu se žaliti na komšije, ponude mi. Nikada mi nije bilo dozvoljeno, ni meni ni supruzi, da konkurišemo za neki stan, govorili su da smo u barakama i da će to biti rešeno, a sad svi beže. Iselili su me na osnovu nekog rešenja koje ja nisam video, presude neke koju ja nisam dobio. Dobio sam samo rešenje sudskog izvršitelja", rekao je Despotović za RTV.

Naselje Depresija nastalo je sedamdesetih godina prošlog veka, kada su u barakama između Limana IV i Telepa privremeno smešteni radnici nekadašnjih giganata Neimara i Prvog maja, koji su tih godina izgradili pola grada. Radnici su, da bi dobili stanove preko firmi u kojima su radili, uplaćivali novac u stambeni fond, ali kako su firme propadale, smeštaj u barakama postao je njihovo stalno mesto života.

U međuvremenu zemljište na kome se barake nalaze kupio je biznismen iz Zemuna, Aleksandar Savanović, koji je automatski najavio iseljavanje ovih ljudi.

"Ja sam tri puta pokušao da nađem zajednički jezik sa njima: sastajao se, nudio im pomoć, da im kupim plac neki na periferiji, da im napravim one građevinske kontejnere ili neke montažne kućice da ih raselim, da im dam neku sumu tipa kirija za godinu dana unapred dok se ne snađu, onda sam im treći put nudio neka novčana sredstva. Međutim, svaki put sam bio odbijen, jer su oni tražili od mene stanove. Ja ne mogu da im dam stanove, jer nisam ni u mogućnosti, a ni oni nemaju ni jedan papir kojim dokazuju da je to njihovo vlasništvo", rekao je vlasnik Aleksandar Savanović za RTV.

Dok su se sve gradske vlasti utrkivale s obećanjima da će naći rešenje stambenog pitanja ovih građana, sudski izvršitelji su ih izvacili na ulicu jer žive na privatnom posedu.

Organizatori protesta zahtevaju da gradska vlast u petak primi predstavnike Depresije i konačno odgovori kada će ispuniti davno dato obećanje.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1001.2 mb
Vetar: 2 m/s, W
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?