Prskanje protiv krpelja počelo, narednih dana i protiv komaraca

19:04:00 09.04.2018, Komentara: 1

Novi Sad - Prvi krug tretmana, u okviru ovogodišnje sistematske akcije zaštite zdravlja građana od krpelja, koji je počeo u prvoj polovini marta, završen je pred uskršnje praznike. Akciju, u saradnji s gradskom upravom vodi „Ciklonizacija“.

Prskanje protiv krpelja počelo, narednih dana i protiv komaraca


Menadžer za odnose sa javnošću „Ciklonizacije“ Dario Aćimović rekao je za Dnevnik da će monitoring i tretmane, u zavisnosti od vremenskih uslova, organizovati do jeseni. Brojnost i aktivnost krpelja je najveća na proleće i na jesen, i zato je upravo ovo vreme kada je fokus na tretmanima protiv krpelja.

Sistematska akcija obuhvata parkove, šetališta, igrališta i sve druge uređene zelene javne površine, a kao i ranijih godina akcenat je na prostorima na kojima se okupljaju deca i prostorima određenim za istrčavanje i šetnju kućnih ljubimaca. Nakon izvedenih tretmana, redovne su i kontrole uspešnosti, pa se tamo gde za tim ima potrebe, tretmani ponavljaju. Osim ove sistematske akcije na javnim površinama, ekipe „Ciklonizacije“ izlaze na teren i po pozivima građana, koji primete krpelje u svojim dvorištima.

Aćimović upozorava građane da se tretiraju samo uređene zelene površine i da, ukoliko oni ili njihovi kućni ljubimci zalaze i na neuređene delove grada, obavezno posle pregledaju sebe i svoje ljubimce, kako bi proverili da li ima krpelja.

On je istakao i da je Fruška gora nacionalni park i da „Ciklonizacija“ u njemu ne izvodi tretmane protiv krpelja. Zato je savet da se u tom slučaju nosi odeća dugih nogavica i rukava i kape i da se posle svakog boravka u prorodi ljudi pregledaju, kao i da pregledaju svoje ljubimce. Ako primete krpelja, građani treba da se obrate lekaru, a ljubimce treba da odvedu kod veterinara.

„Ciklonizacija“ je prethodnih dana izvela i tretmane protiv simulida u potocima na sremskoj strani grada, a priprema se i ovogodišnja akcija borbe protiv komaraca. Prvi tretmani protiv larvi komaraca mogu se očekivati već posle uskršnjih praznika.


Izvor: Dnevnik


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

ma

Na Fruškoj Gori ne može nos da se promoli iz kola ili kuća od najezde komaraca,
šetnja tek ne dolazi u obzir.
Nepodnošljivo je.

Pusta Fruška Gora, a ovi ne zaprašuju nacionalni park.
Ma sjajno.


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
11°
Vlažnost: 58%
Pritisak: 999.8 mb
Vetar: 4 m/s, SE
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?