Prva galerija na otvorenom posvećena Mitru Subotiću Subi

13:02:00 09.02.2022, Komentara: 0

Novi Sad – Galerija na otvorenom u Limanskom parku biće posvećena pioniru elektronske muzike Mitru Subotiću Subi. Naime, Novi Sad, kao ovogodišnja Evropska prestonica kulture, dobiće novi umetnički prostor, galeriju na otvorenom i to na prvom platou u Evropi posvećenom Subi.

Prva galerija na otvorenom posvećena Mitru Subotiću Subi

Foto: Fondacija Novi Sad 2022



Taj prostor, legatski projekat Evropske prestonice kulture, koji Novom Sadu i njegovim umetnicima, ostaje i nakon godine titule, podrazumeva postavljanje 49 jarbola i 49 umetničkih zastava u delu parka koji je od 2012. godine Subin plato, gde se nalazi spomen-ploča sa imenom tog poznatog novosadskog kompozitora i producenta.

Radovi na uređenju tog novog umetničkog prostora, gde će upravo u toku različitih programskih aktivnosti projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” biti uključeni lokalni, ali i evropski i svetski vizuelni umetnici, trebalo bi uskoro da počnu, a prva programska aktivnost na toj lokaciji planirana je već u drugoj polovini februara, u okviru aktuelnog programskog luka „Seobe”, kojim se nastavlja niz kulturnih događaja u okviru Evropske prestonice kulture. U pitanju je izložba „Migrart”, zamišljena kao saradnja šest gradova koji su već poneli ili će poneti titulu Evropske prestonice kulture u 2022. godini, a koja će preispitati aktuelne ekonomske, socijalne i političke migracije u Evropi, odnosno u zemljama iz kojih umetnici dolaze.

Prva galerija na otvorenom posvećena Mitru Subotiću Subi

Foto: Fondacija Novi Sad 2022



Projekat je deo aplikacione knjige iz 2016. godine sa kojom se Novi Sad kandidovao za Evropsku prestonicu kulture, a implementira ga galerija „BelArt” koja je umetnički koncept ovog prostora izradila na osnovu arhitektonsko-urbanističke ideje uređenja Limanskog parka, potekle od strane arhitekte Save Forkapića, 2005. godine.

U znak sećanja na Mitra Subotića Subu (Rex Illusivi), pored postavke galerije na otvorenom, biće realizovan i javni konkurs za idejno rešenje i postavku skulpture u znak sećanja na ovog umetnika, koja će biti postavljena u ovom delu Limanskog parka, kao zajednička inicijativa Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” i Fondacije „Mitar Subotić Suba”.

Očekuju se još tri izložbene postavke i to u programskim lukovima: „Budućnost Evrope”, „Tvrđava mira” i „Kaleidoskop kulture”, dok će programski luk „Druga? Evropa”, obuhvatiti i postavku savremene skulpture posvećene Subinom kosmopolitskom duhu, ali i druge sadržaje poput izložbe „Suba soba” i rimejka njegove kompozicije i muzičke instalacije u koprodukciji sa Goranom Vejvodom: The Dreambird.

Podsetimo, Mitar Subotić Suba bio je jedan od najvećih i najpriznatijih muzičkih producenata i pionir elektronske muzike u staroj Jugoslaviji, ali i Latinskoj Americi. Komponovao je muziku za filmove, pozorišne predstave, balet, televizijske emisije, reklame, špice za Radio Novi Sad. Dobitnik je nagrade UNESKO fonda za promociju kulture. Sarađivao je sa mnogim značajnim imenima, poput Milana Mladenovića, Marine Perazić, Masima Savića, grupe Haustor, La Strada, Bebel Žilberto, Žoao Donato i drugih.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
16°
Vlažnost: 82%
Pritisak: 998.8 mb
Vetar: 2 m/s, W
Sub 11° - 23° Mogući pljuskovi
Ned 11° - 27° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?