Prva ovogodišnja kritična masa poručuje: Nasip je za bicikliste

15:02:00 22.02.2024, Komentara: 0

Novi Sad - Posle četvoromesečne pauze, Kritična masa ponovo vozi ulicama našeg grada. Prva ovogodišnja organizovana vožnja bicikala biće održana sutra, u petak, 23. februara, pod sloganom „Nasip je za bicikliste“.

Prva ovogodišnja kritična masa poručuje: Nasip je za bicikliste


Kreće se u 17 časova iz Limanskog parka, a okupljanje je deset minuta ranije. Potom se ide ulicama: Narodnog fronta, Ive Andrića, Heroja Pinkija, Podunavskom (nasipom) i onda se ide do rampe u Veterniku. Tu će se napraviti kratak predah od oko 15-20 minuta, porazgovarati o problemu sa kojim se biciklisti susreću, potencijalnim rešenjima.

Sledi povratak sličnom rutom u grad: Podunavska do Ribarskog ostrva, 1300 kaplara, Balzakova, Bulevar despota Stefana sa završetkom ispred Kreativnog distrikta.

Iz Gradske uprave su saopštili da će skup u pokretu biti pod pratnjom policije radi povećane bezbednosti učesnika ove akcije, a u ulicama kojima se biciklisti budu kretali saobraćaj će biti usporen.

Iako dugačka 15 kilometara, vožnja je prilagođena svim uzrastima uz lagano kretanje kolovozom od 10-15 km/h u proseku, a ceo skup obezbeđuje redarska služba, te su svi uzrasti biciklista dobrodošli. Moguće je isključiti se i pre završetka vožnje, ili se pridružiti negde usput i tako skratiti rutu.

Novosadska biciklistička inicijativa ovom vožnjom želi da pošalje poruku da nasip kod Futoga, na kom je izgrađena međunarodna biciklistička staza, pripada biciklistima.

Ukazuju i na to da se delom koji je predviđen isključivo za dvotočkaše, motorna vozila još uvek kreću, kršeći tako zabranu i ugrožavajući bezbednost biciklista. Saobraćaj za motorna vozila je zabranjen na delu od Ulice Heroja Pinkija do Ribarskog ostrva, kao i od Nove 1 u Veterniku pa sve do Begeča.

- Međutim, u blizini Ulice Nova 1 u Veterniku kod rampe, automobili koriste biciklističku stazu kako bi ilegalno zaobišli rampu i nastavili kretanje nasipom. Iako jasno postoje saobraćajni znakovi koji zabranjuju kretanje motornih vozila, do nedavno su postojali i stubići na biciklističkoj stazi koji su sprečavali prolazak vozila. Međutim, nesavesni građani su ove stubiće počupali i sada nesmetano krše Zakon i ugrožavaju bezbednost biciklista - navodi NSBI.

Sličan slučaj je i na nasipu kroz Futoga, koji sugrađani nelegalno koriste da vozilima dođu do obližnjih čardi i objekata uz reku, iako duž nasipa postoji nekoliko raskrsnica kojima je moguće iz Futoga preći preko nasipa i nastaviti dalje ka obali reke.

- Ovaj deo nasipa je godinama veoma poznato i popularno šetalište među Futožanima, i tokom cele godine, a posebno tokom leta, velik je intenzitet pešaka i biciklista na nasipu. Međutim to ne sprečava nesavesne sugrađane da prolaze kolima iako je to zabranjeno i jasno navedeno saobraćajnom signalizacijom – dodaju.

Novosadska biciklistička inicijativa upozoravala je na ovaj problem prilikom izgradnje ove staze, a nakon završetka izgradnje pokazalo se da su ta upozorenja bila opravdana. Prošle godine je povodom ovog problema održan sastanak sa Gradskom upravom za građevinsko zemljište i investicije, ali rešenje nije na pomolu, dok se bezbednost biciklista na ovom potezu iz dana u dan sve više narušava.

- Ono još gore jeste da ovim potezom kao međunarodnom rutom prolaze i inostrani cikloturisti, te da je i njihova bezbednost veoma ugrožena, a slika Novog Sada koja se šalje u svet veoma loša - zaključuje NSBI.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
18°
Vlažnost: 64%
Pritisak: 1007.6 mb
Vetar: 2 m/s, ESE
Ned 10° - 27° Sunčano
Pon 12° - 28° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?