Prva totalna endoskopska zamena aortnog zaliska u IKVBV

18:11:00 26.11.2023, Komentara: 0

Novi Sad – Na Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici urađena je prva totalna endoskopska zamena aortnog zaliska. Prva operisana osoba je 66-godišnja žena, a u istom danu, identičnom metodom, zamenjen je aortni zalistak još jednoj 69-godišnjoj pacijentkinji.

Prva totalna endoskopska zamena aortnog zaliska u IKVBV

Najvažniji benefit ovakvog zahvata, koji je najčešće prouzrokovan aortnom stenozom, predstavlja izbegavanje presecanja grudne kosti, zbog čega je oporavak pacijenta neuporedivo kraći, nego kod konvecionalne zamene aortnog zaliska i traje svega nekoliko dana, a pacijent se već za dve nedelje vraća normalnim životnim aktivnostima.

Ovaj minimalno invazivni kardiohirurški zahvat radio je tim na čelu sa rukovodiocem Klinike za kardiovaskularnu hirugiju profesorom dr Lazarom Velickim.

- Ono po čemu je ovakav pristup drugačiji i krajnje inovativan jeste činjenica da kroz jedan minimalan rez od tri do četiri centimetra između rebara pristupamo srčanom zalisku i menjamo ga takođe kroz taj mali rez - kazao je nakon prve potpuno endoskopske zamene aortnog zaliska dr Velicki.

Zbog svega toga, ovakva operacija smatra se mikroinvazivnim kardiohirurškim zahvatom, a ova metoda nije mnogo zastupljena u svetu i radi se uglavnom u razvijenim evropskim zemljama.

Institut je ovim postao jedno od svega 15-ak mesta na svetu gde se sprovodi ovaj zahvat, što potkrepljuje želju IKVBV-a da postane etablirani centar za minimalno invazivnu kardiohirurgiju, prepoznatljiv u regionalnim, ali i u globalnim okvirima, gde bi se kardiohirurzi iz čitavog sveta edukovali o totalno endoskopskoj zameni aortnog zaliska, kažu u toj zdravstvenoj ustanovi.

Aortna stenoza je druga najučestalija bolest srca, odmah nakon koronarne bolesti. Ona se smatra degenerativnom bolešću, a nastaje prenagomilavanjem kalcijuma i tada zalisci počinju da stvaraju veliki otpor protoku krvi kroz aortu. Do skoro se na IKVBV-u radilo oko 150 zamena aortnih zalistaka na godišnjem nivou, a samo u prvih deset meseci 2023. godine urađeno je već 250 operacija aortne stenoze.

- Kako je populacija u Vojvodini, ali i čitavoj Srbiji sve starija, uvođenje totalne endoskopske zamene aortnog zasliska sve više dobija na značaju, a njena permanentna primena se očekuje u najbližoj budućnosti, dok će u toku naredne kalendarske godine biti primenjivana na selektovanim pacijentima - navode IKVBV-u.

Program minimalno invazivne kardiohirurgije odavno je započet na Institutu u smislu kardiohirurgije mitralnog zaliska i to sa velikim uspehom.

- Tokom naredne godine, po pristizanju dodatne opreme, implementiraće se program minimalno invazivne bajpas hirurgije, čime će se zaokružiti usluge minimalno invazivne kardiohirurgije, a koje će u potpunosti biti na raspolaganju pacijentima - navode u Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
26°
Vlažnost: 51%
Pritisak: 1001.2 mb
Vetar: 3 m/s, W
Uto 14° - 26° Poslepodnevni pljuskovi
Sre 13° - 22° Pljusak i grmljavina

Anketa

Treba li poništiti izbore?