Prvi električni autobusi uskoro na novosadskim ulicama

17:12:00 19.12.2022, Komentara: 0

Novi Sad – Predstavnici JGSP „Novi Sad“ posetili su poljsku fabriku „Solaris“ koja će uskoro Novom Sadu isporučiti 10 električnih autobusa po ceni od 6,2 miliona evra bez PDV-a.

Prvi električni autobusi uskoro na novosadskim ulicama


- Ulaganje u ekološki prihvatljiva vozila javnog prevoza deo su našeg nastojanja da se smanje efekti staklene bašte u gradu – navedeno je na Fejsbuk stranici gradskog prevoznika.

Prvi električni autobusi uskoro na novosadskim ulicama


Autobusi su kupljeni putem tendera na kojem je bilo tri ponude, ali je, po rečima GSP-a, poljska kompanija dala tehnički odgovarajuću, finansijski prihvatljivu i formalno-pravno ispravnu ponudu. Tender za nabavku je sprovela Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) koja je Novom Sadu za kupovinu električnih autobusa i kupovinu prateće infrastrukture odobrila kredit od osam miliona evra na period od osam godina, odnosno uz dve godine grejs perioda i šest godina otplate, sa kamatnom stopom od 1,1 %. Ugovor o isporuci autobusa potpisan je 24. marta ove godine, a tenderom je predviđen rok isporuke od 13 meseci.

Prvi električni autobusi uskoro na novosadskim ulicama


Novi Solarisovi niskopodni autobusi na električni pogon imaće kamere unutar vozila i klima uređaje, koji su standard od koga JGSP ne odstupa. Autobusi će imati i moderni retrovizor Mirror Eye, odnosno set kamera koje zamenjuju konvencionalna spoljna ogledala (retrovizore) i prikazuju vozaču područje neposredno oko autobusa, čime je znatno povećana bezbednost u saobraćaju.

Osim kupovine 10 autobusa, tenderom je predviđena i gradnja tri depo i tri privremene punionice.

foto: JGSP "Novi Sad"/ Fejsbuk


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
16°
Vlažnost: 59%
Pritisak: 1005.3 mb
Vetar: 6 m/s, SE
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?