Prvi komarci sa virusom Zapadnog Nila otkriveni na Limanu, Novom naselju i u Veterniku

19:08:00 05.08.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Od 67 uzoraka komaraca sa teritorije Novog Sada koji su sakupljeni u julu, virus Zapadnog Nila otkriven je u tri uzorka. Kako navode u „Ciklonizacij“, uzorci su pronađeni na Limanu, Novom naselju i u Veterniku.

Prvi komarci sa virusom Zapadnog Nila otkriveni na Limanu, Novom naselju i u Veterniku


- Ovo ne znači da zaraženih komaraca nema u drugim delovima grada, ali ono što je možda drugačije nego u prethodnim godinama je da se virus javlja već sredinom jula, dok je to uobičajeno i očekivano u avgustu i septembru. Najverovatniji razlog za to su vrućine koje nas prate još od maja, pa se i virus brže razvija u domaćinu – pticama i u vektoru – komarcu - objašnjava Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću „Ciklonizacije“.

Dodaje da u Srbiji nije bilo zabeleženih slučajeva, ali da se u Novom Sadu preventivno komarci testiraju i na viruse Denga i Čikungunja groznice, ali do sada nijedan uzorak nije bio pozitivan na njih.

Prema njegovim rečima, tretmani suzbijanja komaraca u delovima grada u kojima su zabeleženi zaraženi komaraci izvedeni su nakon uzorkovanja, a za celu teritorijiu grada larvicidni i tretmani protiv odraslih komaraca planirani su za sledeću nedelju. Početkom nedelje počinju larvicidni tretmani iz vazduha i sa zemlje kanalske mreže gde su izvorišta populacija komaraca, a potom startuju i tretmani protiv odraslih komaraca.

- Virus Zapadnog Nila je prisutan na našem području već godinama i ljudi moraju da budu svesni da on neće nestati. Zvanično je detektovan 2012. godine, a već 2013. godine Srbija je imla najveću epidemiju na teritoriji Evrope. Rezervoar ovog virusa su ptice, a prisutnost virusa Zapadnog Nila u komarcima očekuje se tokom avgusta. Prenošenje virusa sa komaraca na ljude obično se dešava pred kraj sezone, u avgustu i septembru, jer je to vreme kada komarci menjaju domaćine i krvni obrok uzimaju i sa ptica i sa ljudi. Prenošenje virusa zavisi i od temperature. Izrazito visoke temperature, recimo, pogoduju bržem razvoju virusa. U komarcu koji se hranio na zaraženoj ptici on se brže razvija, odnosno pre dostiže virulentnost i osigurava prenošenje na čoveka na kojem se komarac potom hrani. U zaštiti zdravlja građana ključno je tokom cele sezone držati brojnost komaraca pod kontrolom i na vreme prekinuti ovaj lanac prenošenja. Važno je da se sistematski radi na suzbijanju komaraca i da se ne dospusti da komarci opstanu toliko dugo da uzmu krvni obrok sa ptice, polože jaja, a onda ponovo uzmu krvni obrok sa čoveka i tako prenesu virus - objašnjava Aćimović.

Inače, za slučajeve groznice Zapadnog Nila registrovane u Srbiji krivac je komarac kome je naše podneblje uobičajeno stanište. Reč je o urbanim, ili kako ih često zovemo kućnim komarcima, a čija su staništa kanali, bare, manje vodene površine, dvorišta i vlažni podrumi.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
13°
Vlažnost: 54%
Pritisak: 1001.6 mb
Vetar: 2 m/s, W
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?