Prvi tretmani protiv krpelja u narednim danima

13:03:00 06.03.2024, Komentara: 0

Novi Sad –Zbog natprosečno visokih temperatura, „Ciklonizacija“ je ove godine ranije nego što je to uobičajeno startovala sa sistematskom akcijom zaštite zdravlja građana od krpelja.

Prvi tretmani protiv krpelja u narednim danima

Monitoring je počeo u ponedeljak, a na osnovu njegovih rezultata prvi tretmani se mogu očekivati vać u nekoliko narednih dana. Akcijom će biti obuhvaćene sve zelene javne površine u gradu, prigradskim naseljima i selima.

Ekipe su krenule u monitoring od rubnih delova grada ka centru, a za očekivati je da prvi tetmani budu izvedeni već krajem nedelja na lokacijama za koje se pokaže da su zaražene krpeljima.

Monitorig i tretmani obuhvataju sve uređene zelene javne površine – parkove, igrališta za decu, prostore određene za istrčavanje kućnih ljubimaca i šetališta.

Ove godine tretmani počinju čak tri nedelje ranije nego prošle, a prošle godine desetak dana ranije nego pretprošle.

- Sada je već izvesno da nam se klima promenila i da već godinama uzastopce imamo izuzerno blage zime, rana proleća i letanje temperature u kasnim jesenjim mesecima. Sve to je dovelo do produžetka sezone tokom koje se izvode tretmani protiv krpelja - kažu u „Ciklonizaciji“.

Činjenica je da su krpelji najaktivniji u proleće i na jesen, te da će u ovim periodima i tretmani biti češći, ali će se stanje pratiti tokom cele sezone i reagovaće se na svaku pojavu krpelja.

- Sistematski pristup suzbijanju krpelja odgovor je novosadske gradske uprave i „Ciklonizacije“ na činjenicu da se iz godine u godinu beleži povećanje procenta zaraženih krpelja koji prenose opasnu lajmsku bolest. Nakon izvedenih tretmana biće urađena i kontrola njihove uspešnosti, pa će tamo gde za to bude bilo potrebe, tretmani biti ponovljeni – pojanjavaju u „Ciklonizaciji“.

Istovremeno sa akcijom protiv krpelja, počeo je i monitoring simulida u potocima na sremskoj strani grada, te se i tretmani protiv simulida mogu očekivati uskoro.



Foto: Ciklonizacija


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
10°
Vlažnost: 94%
Pritisak: 1011.5 mb
Vetar: 3 m/s, E
Pon 11° - 28° Sunčano
Uto 12° - 27° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?