Prvo mesto za mlade matematičare iz "Isidorine" gimnazije

17:04:00 14.04.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Učenici Gimnazije "Isidora Sekulić" iz Novog Sada, osvojili su prvo mesto na osmoj matematičkoj konferenciji za učenike – Euromat 2016. održanoj u Solunu od 30. marta do 3. aprila, gde su na kreativan način predstavili matematičke probleme.

Prvo mesto za mlade matematičare iz "Isidorine" gimnazijefoto: Youtube PrtSc

Kroz projekat "Na čajanci kod Klajna", učenik Dušan Ivanić objasnio je pojam takozvane Klajnove boce i osvojio prvo mesto.

"Dosta je bilo naporno to spremiiti. Počeli smo već u januaru, pošto smo u februaru morali poslati početni video, kojim bi prošli u prvi krug. Onda smo pozvani u finale, koje je bilo u subotu, 2. aprila. Tu sam prezentovao moj rad, kroz trominutnu prezentaciju", kaže Ivanić.

U drugom radu, "Kremenčići, đulad i kamenčići", učenici su povezali istoriju i matematiku. Učenik Milutin Studen kaže da su želeli da zaintrigiraju slušaoce.

"Kako se pre računalo pomoću kamenčića? Dolazimo do toga kako su računali npr. topovsku đulad u ratovima. Na kraju se pitamo da li cela matematička disciplina treba da se nazove po kamenu", kaže Studen.

"Isidorini" gimanzijalci su na konferenciji još jednom pokazali da kompleksni matematički zadaci mogu biti zanimljivi, kada se na kreativan način pristupi njihovom rešavanju. Raduju se sledećem EUROMAT-u, kada će prezentovati nove interesantne radove.

Izvor: RTV


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
13°
Vlažnost: 51%
Pritisak: 1004.6 mb
Vetar: 4 m/s, WNW
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?