Psihološku pomoć možete pronaći i u novosadskom Domu zdravlja

17:05:00 08.05.2023, Komentara: 0

Novi Sad - Dom zdravlja „Novi Sad“ podsetio je Novosađane da su njihove službe prevenciju i rad sa najmlađima na raspolaganju svima kojima je potrebna psihološka pomoć i osnaživanje. Građani za pomoć mogu da se obrate Savetovalištu za mlade, Razvojnom savetovalištu, predavačima u okviru Škole roditeljstva i Škole za bake i deke, psiholozima, kao i psihijatrima.

Psihološku pomoć možete pronaći i u novosadskom Domu zdravlja


Iz Doma zdravlja su naveli da je Savetovalište za mlade osnovano s ciljem prevencije rizičnih ponašanja kod mladih uzrasta od 7 do 19 godina.

Njegov rad se zasniva na osnovnim principima primarne prevencije, u prvom redu vaspitno-edukativnom radu, promotivnim aktivnostima usmerenim ka unapređenju zdravlja adolescenata, sticanju veština za uspostavljanje lične odgovornosti za sopstveno zdravlje.

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece radi i Razvojno savetovalište čija osnovna delatnost jeste praćenje, podsticanje i unapređenje mentalnog i govorno-jezičkog razvoja dece. Kako kažu, roditelje/staratelje će izabrani pedijatar uputiti u način rada savetovališta.

Škola roditeljstva i Škola za bake i deke je sastavni deo Gradskog centra za unapređenje reproduktivnog zdravlja. Škole funcionišu putem predavanja kojima prisustvuju naše buduće mame sa svojim partnerima, gde zajednički govorimo o nedoumicama koje donosi roditeljstvo. Cilj Škole za bake i deke je unapređenje zdravlja porodice koja je osnovna ćelija svakog društva i koja je u savremenom trenutku izložena mnogostrukim uticajima.

Prevencija poremećaja iz spektra mentalnog zdravlja podrazumeva suzbijanje faktora rizika i istovremeno jačanje zaštitnih faktora. Vaspitno delovanje u porodičnom, školskom i socijalnom okruženju, jeste značajna odrednica ponašanja, učenja i uspeha dece i mladih. Bez obzira o kom uzrastu je reč, roditelji, vaspitači, učitelji i nastavnici i šira društvena zajednica, od rođenja deteta, kroz odrastanje i sazrevanje, na direktan ili posredan način prilaze detetu/učeniku.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
12°
Vlažnost: 62%
Pritisak: 999.4 mb
Vetar: 2 m/s, NW
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?