Pušten u rad novi aparat za zračnu terapiju

19:03:00 21.03.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Prvi, od tri nova aparata za zračenje na Institutu za onkologiju Vojvodine pušten je u rad.

Ovaj linearni akcelerator, koji spada među najsavremenije u okruženju, instaliran je u potpuno novom i adaptiranom prostoru Instituta za onkologiju Vojvodine.

Pušten u rad novi aparat za zračnu terapijufoto: vojvodina.gov.rs

Bojan Pajtić, predsednik Vlade Vojvodine, rekao je da je ovo drugi ovakav aparat u ovom delu Evrope, i da u tom smislu Srbija prednjači u odnosu na zemlje u regionu.

"Ovaj aparat omogućiće da, negde čak do 150 pacijenata, na vreme, bude tretirano najsavremenijim aparatom na svetu, i to tako što taj aparat štedi zdravo tkivo, odnosno potpuno se usmerava na obolelo tkivo, i omogućava da se sačuva veliki broj ljudskih života. Do kraja godine sa otvaranjem „Kamenice 2“ u aprilu mesecu, u potpunosti će biti ukinute liste čekanja, i zbog toga je ovo dobra vest, ne samo za građane Pokrajine, nego i građane cele Srbije", rekao je Pajtić.

Direktor Instituta za onkologiju Vojvodine prof. dr Miloš Lučić rekao je da je ceo mart mesec posvećen borbi protiv malignih bolesti, i da je juče, na Dan borbe protiv karcinoma dojke, početak rada prvog linearnog akceleratora, koji će u roku od nekoliko nedelja, slediti i ostali zračni aparati.

"Siguran sam da ćemo do kraja godine omogućiti potpunu pravovremenost pristupa i gotovo ukidanje liste čekanja za sve obolele od zloćudnog raka", rekao je Lučić.

Aparati su kupljeni od švedske “Elekte” i oni neće samo skratiti vreme pristupa na terapiju, nego će omogućiti i tri potpuno nove tehnike zračenja. Na Institutu za onkologiju Vojvodine trenutno je na listi čekanja za zračenje 771 pacijent, a očekivanja su da će u najkraćem roku uz ovakvu opremu, lista čekanja biti sasvim ukinuta.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
23°
Vlažnost: 44%
Pritisak: 1003.8 mb
Vetar: 3 m/s, SSE
Sub 12° - 28° Pretežno sunčano
Ned 13° - 28° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?