Putarina poskupljuje za 10 odsto?

17:07:00 22.07.2018, Komentara: 0

Vršilac dužnosti direktora „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak najavio je da će od državnog vrha tražiti povećanje cene putarine za 10 odsto od sledeće godine.

Putarina poskupljuje za 10 odsto?


Drobnjak je naveo da će o tome razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i da se radi o planiranom povećanju na svim auto-putevima u Srbiji.

S druge strane, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas o tome do sada nisu razmišljali.

Nedavno je list Blic objavio da domaći vozači automobila plaćaju putarinu na auto-putu u svojoj zemlji skuplje u odnosu strance koji prolaze kroz Srbiju. Iako su u pitanju male razlike (primera radi, najviše 40 dinara po jednom plaćanju na deonici Beograd-Ćuprija), za one koji putuju svakodnevno, taj ceh nimalo nije zanemarljiv.

Naime, vozači sa srpskim registarskim oznakama plaćaju putarinu u dinarima prema cenovniku „Puteva Srbije“, a stranci u evrima. Međutim, kada se taj iznos izražen u evrima pretvori u dinare, prema trenutnom kursu (ako računamo da je jedan evro 118 dinara), ispada da stranci plaćaju manje nego domaći vozači. Najveća razlika u ceni je na deonici puta Beograd-Ćuprija, odnosno na naplatnoj stanici Ćuprija, gde srpski vozači plaćaju 510 dinara, a stranci 4 evra što je kada se pretvori u dinare 472 dinara, te dobijamo razliku od 38 dinara.

U „Putevima Srbije“ kažu da će cena izražena u evrima biti promenjena kada se promeni i zvanični srednji kurs Narodne banke Srbije od +/- 3%, a u skladu sa važećim propisima. To znači da kada srednji kurs NBS pređe +3% odnosno bude veći od 124,0036 RSD za evro ili padne ispod -3% to jest iznosi manje od 116,7800 RSD za evro, izvršiće se promena deviznog cenovnika.

Ukoliko ste pomislili da ćete doskočiti „Putevima Srbije“ tako što ćete plaćati u evrima, to neće moći, jer u toj valuti mogu da plaćaju samo strani državljani.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
Vlažnost: 93%
Pritisak: 998.7 mb
Vetar: 1 m/s, W
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?