Putnici sve češće ne kupuju karte u busu, česti i falsifikati

19:06:00 06.06.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Službenici Komunalne policije su od početka godine izdali 435 prekršajnih naloga ljudima koji su se vozili gradskim prevozom bez karte. Svi oni su dostavljeni Prekršajnom sudu u Novom Sadu i biće upisani u registar novčanih kazni.

Putnici sve češće ne kupuju karte u busu, česti i falsifikati


Od avgusta 2015. godine do 31. maja Komunalna policija je zbog istog prekršaja izdala 1.603 prekršajna naloga. Od toga broja, u zakonskom roku od osam dana od prijema prekršajnog naloga za vožnju bez karte uplaćen je novac za 618. Nakon osmodnevnog roka uplaćene su 184 kazne, a trenutno 801 prekršajni nalog čeka na odluku Prekršajnog suda u Novom Sadu.

U JGP „Novi Sad“ su za „Dnevnik” konstatovali da se u poslednje vreme povećava broj putnika koji ne plaćaju kartu, zbog čega je u planu sprovođenje određenih akcija da bi se taj problem rešio ili barem umanjio. Po evidenciji JGSP-a, kartu na gotovo svim linijama najređe plaćaju mladi. Nedavno je na jednoj od prigradskih linija putnica kontrolorima pokazala falsifikovanu kartu, zbog čega joj na osnovu člana 355 Krivičnog zakonika preti kazna do tri godine zatvora.

Karta može samo naizgled da bude autentična, ali ona ima nekoliko elemenata zaštite pomoću kojih kontrolori mogu da vide da li je falsifikat, naveli su za „Dnevnik” u JGSP-u. Pošto je falsifikovanje krivično delo, ukoliko se otkrije falsifikat karte, prosleđuje se policiji koja dalje sprovodi operativni postupak u skladu sa zakonom.

Odluka o javnom prevozu putnika kaže da je putnik koji se u vozilu zatekne bez važeće vozne karte dužan da plati voznu i posebnu kartu u iznosu od 1.650 dinara u gradskom saobraćaju i 3.050 u prigradskom. Ukoliko, pak, putnik odbije da kupi tu kartu, kontrolor je dužan da sačini zapisnik. Podaci o putnicima koji ne kupe posebnu kartu unose se u službenu evidenciju i dostavljaju Komunalnoj policiji radi izdavanja prekršajnog naloga. U slučaju da je komunalni policajac prisutan u kontroli, putniku koji nije kupio posebnu kartu izdaće prekršajni nalog na licu mesta. Novčanom kaznom od 6.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako se vozi bez važeće vozne karte i ako odbije da je pokaže.


Izvor: Dnevnik


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
10°
Vlažnost: 100%
Pritisak: 994.1 mb
Vetar: 1 m/s, SE
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?