Radiće se analiza vožnje u kružnim tokovima u Novom Sadu

17:09:00 18.09.2020, Komentara: 0

Novi Sad – Iako je u Novom Sadu sve više kružnih tokova, ne znaju svi vozači pravilno da se u njima ponašaju.

Radiće se analiza vožnje u kružnim tokovima u Novom Sadu

foto: print screen emisija SAT

Raskrsnica specifična poput kružnog toka zahteva mnogo oprezniju vožnju, a statistika pokazuje da se polovina svih udesa u svetu dogodi na raskrsnicama. Zbog toga Gradska uprava za saobraćaj i puteve traži analizu bezbednosti u kružnim tokovima u Novom Sadu, a koja bi trebalo da posluži da se iste pažljivije projektuju i na odgovarajućim lokacijama.

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji gradske uprave, kružne raskrsnice su kanalisane raskrsnice kružnog oblika sa neprohodnim ili delimično prohodnim središnjim ostrvom i kružnim voznim tokom na koji se vežu tri ili više priključnih puteva u nivou, a u kojem se saobraćaj odvija u suprotnom smeru kazaljke na satu.

Vozači moraju da budu dodatno oprezni kad voze kružnim tokovima, te da propuste one koji su već u kružnom toku. Ceo saobraćaj dolazi iz istog pravca i smiruje se tokom vožnje u kružnom toku (kad svi poštuju pravila).

- Da bi se na pravi način sagledali dosadašnji efekti i budući potencijali primene kružnih raskrsnica, neophodno je izvršiti analizu bezbednosti saobraćaja na kružnim raskrsnicama na području Grada Novog Sada - navode u Gradskoj upravi.

Studija bi trebalo da pomogne u smanjenju broja udesa, podizanju svesti o kružnim tokovima, mapiranju koji problemi postoje u postojećim kružnim tokovima (analiza ponašanja učesnika u saobraćaju, analiza saobraćajnog okruženja, analiza elemenata puta i kružnih raskrsnica, definisanje tipičnih situacija koje povećaju rizik odvijanja saobraćaja) i kako može da se unapredi saobraćaj.

Biće analizirano kojom brzinom se vozači kreću u kružnom toku, kako dolazi do nezgoda i konflikata u kružnom toku, te koliko su isti bezbedni i dobro projektovani.

Stručnjaci koji budu radili studiju na raspolaganju imaju i Smart plan Novog Sada, koji se već bavi saobraćajem u gradu.

Tender je otvoren do 19. oktobra.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
13°
Vlažnost: 51%
Pritisak: 1004.6 mb
Vetar: 4 m/s, WNW
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?