Radnici 20 novosadskih firmi traže svoje zaostale plate

19:11:00 02.11.2017, Komentara: 0

Novi Sad - Udruženje bivših radnika fabrika u stečaju „Solidarnost” počelo je s Gradskim većem Saveza samostalnih sindikata Novog Sada da evidentira nekadašnje zaposlene u preduzećima u društvenoj i državnoj svojini kod kojih je otvoren ili okončan stečaj na područjima grada Novog Sada i opština Beočin, Sremski Karlovci, Žabalj, Temerin i Srbobran, da bi pokrenuli postupak i naplatili od države radnička potraživanja u stečajnim postupcima.

Radnici 20 novosadskih firmi traže svoje zaostale plate


Da bi ostvarili pravo na neisplaćene zarade s obračunatom kamatom, bivši zaposleni treba da potražuju novac od preduzeća u kojem je stečaj pokrenut ili okončan u poslednje najmanje tri godine, piše Dnevnik. Ta akcija se ne odnosi na radnike iz neuspelih privatizovanih preduzeća koji posle stečaja nisu namirili zaostala primanja.

Predsednik Gradskog veća Saveza samostalnih sindikata Novog Sada Vladimir Gvozdenović kaže da u Srbiji ima oko 100.000 radnika koji godinama čekaju da dobiju neisplaćene zarade koje iznose oko 400 hiljada evra. Gvozdenović istiiče da u Novom Sadu ima više od 20 firmi čiji radnici nisu naplatili zaostale zarade, a stečaji su otvoreni od 2007.

– Na spisku su: „Elnos”, „Agrovojvodina”, „DTD Kanal”, „Higijena”, „Semenarna NS”, „Kovilj OŽ” , „Brazda kompani”, „Geoplan”… i mnoga druga preduzeća čiji radnici još čekaju potraživanja – navodi Gvozdenović.

Namera je sada da se u Srbiji potroše svi pravni lekovi pa ukoliko i onda ne dođe do isplate, da se pomoć traži od Međunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu.

Gde predati dokumentaciju?

Bivši zaposleni s područja opština Novi Sad, Srbobran, Žabalj, Beočin, Sremski Karlovci i Temerin mogu predati dokumentaciju u Samostalni sindikat u Novom Sadu, radnim danima, od 11 do 14 časova, do 27. decembra na prijavnici Radničkog doma „Svetozar Marković“, Bulevar Mihajla Pupina 24. Po formiranom predmetu, dokumentacija će biti poslata na dalji postupak, a bivši zaposleni trebaće da potpišu advokatsko punomoćje jer će ih u postupku zastupati advokat.

Od papira potrebne su: fotokopije pravosnažnih presuda – ukoliko je potraživanje utvrđeno putem suda, fotokopija rešenja Fonda solidarnosti – ako su ostvarili potraživanja posredstvom tog fonda, potvrda ili fotokopija rešenja od nadležnog suda – ukoliko su ostvarili novčana potraživanja putem prodaje imovine preduzeća i list utvrđenih potraživanja, pojedinačni ili zbirni. Uz to, treba im i fotokopija lične karte, odnosno elektronski očitana lična karta.


Izvor: Dnevnik.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
16°
Vlažnost: 51%
Pritisak: 994.2 mb
Vetar: 5 m/s, SW
Čet 12° - 22° Malo i umereno oblačno
Pet 11° - 25° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?