Radnici „Gradskog zelenila“ uređuju zelenilo i zelene površine širom grada

12:02:00 26.02.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Radnici JKP „Gradsko zelenilo“ ovih dana na više lokacija uređuju zelenilo i zelene površine.

Radnici „Gradskog zelenila“ uređuju zelenilo i zelene površine širom grada


Na Limanu 4 je rekonstruisan travnjak površine 80 kvadrata, između ulica Boška Buhe i dr Ivana Ribara. U dogovoru sa građanima, na teritoriji Mesne zajednice „Žitni trg“ završeno je postavljanje šetne staze od opeke između ulice Dimitrija Avramovića i Bulevara oslobođenja. U ovom kvartu su, nakon molbi građana, orezane suve i bolesne grane na nekoliko stabala, koja su nakon toga premazana fitobalzamom u cilju dugotrajne zaštite drveća. Kako navode u „Zelenilu“, fitobalzamom se već nekoliko dana premazuju sva stabla na Futoškom putu na kojima je izvršeno prolećno oblikovanje i podmlađivanje krošnji.

- Gradsko zelenilo, kao i slična preduzeća u razvijenim gradovima Evrope, Londonu ili Parizu, ima obavezu da u skladu s naučnim propozicijama, održava gradske drvorede i kvartovsko zelenilo. To znači da se krošnje drveća, koje se nalazi uz saobraćajnice, pešačke i biciklističke staze, mora oblikovati orezivanjem, iz zdravstvenih, bezbednosnih i estetskih razloga. Uklanjanjem suvih grana obezbeđuje se maksimalna sigurnost učesnika u saobraćaju, pešaka, biciklista i naročito dece. A ostatak krošnje se, periodično, u skladu s pravilima nauke o hortikulturi, oblikuje radi podmlađivanja krošnje. Time se ostvaruje estetski efekat uređenosti drvoreda, a istovremeno se podmlađivanjem krošnje utiče na povećanje bezbednosnog aspekta, jer se smanjuje mogućnost pojave suvih grana, koje, pri udaru vetra, ili pod pritiskom snega mogu pasti i ugroziti bezbednost Novosađana - kaže Danijela Andrić, pomoćnik direktora JKP „Gradsko zelenilo“.

Radnici „Gradskog zelenila“ uređuju zelenilo i zelene površine širom grada


U Dunavskom parku su u toku radovi prolećnog uređenja travnjaka i drveća, a na Detelinari u ulici Milenka Grčića uklonjeno je lišće sa travnatih površina.

Gradsko zelenilo ovog proleća na više od 40 lokacija u gradu realizuje projekat „Zeleni kvart za zeleni Novi Sad“, u okviru kog se grade mini parkovi i sadi 5.200 sadnica drveća, šiblja i živice, a postavljaju se nove staze i klupe.

foto: JKP "Gradsko zelenilo"


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
10°
Vlažnost: 76%
Pritisak: 999.3 mb
Vetar: 2 m/s, NNE
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?