Radnici JKP „Gradsko zelenilo“ uređuju Kamenički park

13:11:00 21.11.2021, Komentara: 0

Novi Sad – Radnici JKP „Gradsko zelenilo“, prethodnih dana, bili su angažovani na realizaciji očuvanja i unapređenja zelenila u Kameničkom parku.

Radnici JKP „Gradsko zelenilo“ uređuju Kamenički park

Foto: JKP "Gradsko zelenilo"



Kako navode u ovom preduzeću, zbog bezbednosti posetilaca radnici su orezaivali suve, trule, prelomljene grane, kao i grane sa fitopatološkim oštećenjima sa određenog broja stabala.

Na delu vegetacije u parku sprovedeni su tretmani adekvatnim sredstvima za zaštitu bilja i monitoring vegetacije u cilju praćenja vitalnosti stabala.

U okviru uređenja zelenila, urađena je popuna stabala u obodnom delu borove šumice u centralnom delu parka, odnosno, posađeno je 10 stabala vrste Pinus nigra, dok je u blizini novopostavljenih pergola – senika, posađeno 17 komada Prunus pissardii. Deo travnatih površina u parku u blizini staza je devastiran, pa je urađena rekonstrukcija travnjaka kako bi povratile estetsku funkciju i omogućilo se njihovo održavanje.

Radnici JKP „Gradsko zelenilo“ uređuju Kamenički park

JKP "Gradsko zelenilo"



- U prethodnom periodu urađeno je izmuljivanje jezera, kaptaža izvora koji pune jezero i saniran je prelivni šaht čime je omogućen odvod viška vode iz jezera. Okolina jezera je obogaćena sadnjom dekorativnih biljnih vrsta. Tokom godine je došlo do ponovnog širenja trske u većem delu jezera. Kako bi se jezero održalo u kontrolisanom stanju, potrebno je sprečiti nekontrolisano širenje trske, što je kroz ove aktivnosti i urađeno – navode u JKP „Gradsko zelenilo“ i dodaju da su popravljeni stubići i mobilijari u parku, koji su u prethodnom periodu na neki način oštećeni korišćenjem.

Kamenički park je, inače, odlukom Skupštine grada proglašen je za značajno prirodno dobro III kategorije i stavljen je pod zaštitu kao značajno prirodno dobro. Istom odlukom poveren je na upravljanje JKP „Gradsko zelenilo“ Novi Sad.

Podsećanja radi, ovaj park je podignut u 19. veku pod uticajem vrtlarskih stilova Beča i Budimpešte, oko dvorca porodica Marcibanji i Karačonji.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 81%
Pritisak: 1001.6 mb
Vetar: 1 m/s, ESE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?