Radnici Zelenila orezali suvu granu zaštićenog stabla koprivića

19:12:00 14.12.2021, Komentara: 0

Novi Sad – Radnici JKP „Gradsko zelenilo“ orezali su dans, u Ulici Modene, suvu granu na stablu koprivića, koja je primećena u krošnji.

Radnici Zelenila orezali suvu granu zaštićenog stabla koprivića

Foto: JKP "Gradsko zelenilo"



Na stablu koprivića, početkom 2019.godine, konstatovan je jak razvoj drvne truleži, prouzrokovane gljivom Kretzmaria (Ustulina) deusta. Od tada su sprovođeni tretmani stabla biološkim preparatima na bazi spora gljive Trichoderma, navode u JKP „Gradsko zelenilo“.

- Revitalizacija stabla preparatima na bazi gljive Trichoderma je potpuno prirodan proces usmeren na suzbijanje osnovnog patogena koji prouzrokuje trulež koprivića (gljive Kretzmaria (Ustulina) deusta) i dovodi do stvaranja simbioze između stabla i gljive Trichoderma. Proces je dugotrajan i potrebno ga je sprovoditi kroz četiri godine, i to kroz četiri aplikacije godišnje. Ovim tretmanom se podiže prirodni imunitet stabla, omogućuje bolje snabdevanje hranivima iz zemljišta i sprečava se stres koji nastaje usled perioda suša i visokih temperatura - kažu u ovom preduzeću i dodaju da će taj tretman biti nastavljen i tokom naredne godine.

Spomenik prirode stablo koprivića, koje se nalazi u samom centru Novog Sada, deo je nekadašnjeg drvoreda koji se pružao ulicom Ilije Ognjanovića. Prema svojim dendrološkim i estetskim karakteristikama smatra se najlepšim stablom na teritoriji grada i uopšte posebnim, izuzetnim primerkom svoje vrste (Celtis australis L). Površina spomenika prirode je projekcija krošnje i iznosi 3,8 ari, dok je ustanovljena zaštitna zona koju čini spoljna ivica prstena širine sedam metara oko pripadajućeg prostora.

Inače, Novi Sad može da se pohvali sa više zaštićenih stabala različitog drveća, među kojima je i stablo koprivića u Ulici Modene, koje je u prvoj kategoriji zaštite.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
17°
Vlažnost: 59%
Pritisak: 1005.6 mb
Vetar: 5 m/s, SE
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?