Radoman: Republička vlast oštetila budžet Vojvodine

09:12:00 06.12.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Budžet Vojvodine za 2016. godinu biće oko 40 milijardi dinara, čime su ga republičke vlasti oštetile za oko 30 milijardi, rekao je Zoran Radoman, pokrajinski sekretar za finansije. To je izuzetno mali iznos, kaže on, koji će uticati na smanjenje kapitalnih investicija u gotovo svim oblastima života.

U saopštenju Pokrajinskog sekretarijata za finansije navedeno je da se Vlada Srbije i ove, kao i svih prethodnih godina, oglušila o budžetski kalendar, kojim je precizirano da je 1. novembar krajnji rok u kome je trebalo da usvoji Predlog Zakona o budžetu Srbije za 2016. godinu i da ga dostavi skupštini.

Radoman: Republička vlast oštetila budžet Vojvodinefoto: RTV (Aleksandar Korom)

"Jasno je da će i ove godine, kao i svih prethodnih, zbog nepoštovanja budžetskog kalendara, Narodna skupština doneti Zakon po hitnom postupku, bez ikakve javne rasprave. Pokrajina ne može da pripremi svoj budžet, jer mora prvo da sačeka donošenje republičkog budžeta, pošto se najveći deo prihoda budžeta Vojvodine utvrđuje upravo republičkim budžetom", navedeno je u saopštenju.

Pokrajinski sekretarijat za finansije je naveo i da je budžet Vojvodine poslednjih godina bio "isključivo izraz moći centralne vlasti" jer je on jedini budžet u Srbiji koji nema stabilne, sigurne, dovoljne i predvidive izvore finansiranja.

Liga Socijaldemokrata Vojvodine najavila je da će se obratiti Ustavnom sudu jer republičke vlasti ne poštuju Ustav kada je u pitanju budžet Vojvodine.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
Vlažnost: 93%
Pritisak: 1001.8 mb
Vetar: 1 m/s, SE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?