Rasadnik "Zelenila" biće na neplodnoj zemlji

10:03:00 13.03.2016, Komentara: 0

Novi Sad - JKP "Gradsko zelenilo" moraće na novoj lokaciji za rasadnik da izvadi 80 centimetara zemlje i naspe drugu.

Rasadnik "Zelenila" biće na neplodnoj zemlji

Kako lokaciju na kojoj je sada rasadnik Grad Novi Sad namerava da proda, "Zelenilu" je dao novu parcelu. Međutim, ta parcela od pet hektara kod Najlon pijace, koja je određena za novi rasadnik je na zemljištu koje nije plodno.

Zato će na površini koju bude zauzimao morati da bude izvađeno 80 centimetara zemlje u dubinu i da bude posuta nova, plodna zemlja. Čitav posao "Zelenilo" će da košta dodatnih pet miliona dinara, a na ovoj lokaciji trenutno se nalazi čak i deponija.

Rasadnik "Zelenila" biće na neplodnoj zemlji

Iz ovog preduzeća kažu da će koristiti svoju zemlju, što će umanjti troškove, jer su prve procene urbanista bile da taj posao koštati čak 150 miliona dinara. "Zelenilo" već u aprilu mora da iseli rasadnik sa sadašnje adrese na Futoškom putu.

Aleksandar Bogdanović, direktor "Zelenila" kaže da je jedina druga lokacija koja im je ponuđena ona na izlazu iz Sajlova prema Veterniku.

- Tu jeste bolje zemljište, ali nema pristupnih puteva, niti je komunalno uređeno, pa bi preseljenje tu još više koštalo. Parcela kod Najlona je relativno blizu grada, pojeftinjuje nam rad, a tu ćemo da izgradimo i park za stanovnike Klise – kaže Bogdanović.

Rasadnik "Zelenila" biće na neplodnoj zemlji

Bogdanović procenjuje da će u najbržem mogućem raspletu, prva faza selidbe rasadnika biće gotova do polovine septembra. Izbori bi sve mogli da oduže, pa je "Zelenilo" nabavilo 1.500 velikih saksija u kojima će čuvati sadnice kako ne bi propale.

Za čitav projekat preseljenja rasadnika Novi Sad će da izdvoji 70 miliona dinara, dok je za prvu fazu odobreno 20 miliona dinara. Tim novcem "Zelenilo" mora da izradi projektnu dokumentaciju, uvede struju, vodu i gas, ogradi parcelu i pospe novu zemlju. U taj budžet treba da se uklopi i preseljenje sadnica, a Bogdanović smatra da će sve to uspeti da pokriju.

Rasadnik "Zelenila" biće na neplodnoj zemlji

Upravna zgrada na močvarnom tlu

U drugoj fazi treba da se sagradi upravna zgrada "Zelenila", garden centar, staklenik, radionica gde će biti premeštena mehanizacija, te park. Međutim, kako "Blic" saznaje, na tom delu parcele jedan deo je močvarno tlo, pa će o tom problemu misliti sledeće godine kada radovi treba da počnu. Prema najavama, čitav projekat biće gotov za tri do četiri godine.

Izvor: Blic


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
17°
Vlažnost: 48%
Pritisak: 994.7 mb
Vetar: 4 m/s, SW
Čet 12° - 22° Malo i umereno oblačno
Pet 11° - 25° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?