Raspisan tender za novi sistem snimanja saobraćajnih prekršaja

12:10:00 23.10.2021, Komentara: 0

Novi Sad – Grad Novi Sad će u narednom periodu dobiti novi sistem video-nadzora za evidentiranje saobraćajnih prekršaja i kažnjavanje prestupnika, konkretno za prekoračenje brzine i prelazak na crveno svetlo, piše 021.rs.

Raspisan tender za novi sistem snimanja saobraćajnih prekršaja


Kako navode, Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije će putem tendera, a po principu „ključ u ruke“, ponuđaču koji ispuni uslove dodeliti posao izrade kompletnog sistema za detekciju prekršaja u saobraćaju, koji će koristiti i Grad Novi Sad i MUP.

Na dve lokacije biće postavljene nove kamere - na raskrsnici Bulevara oslobođenja i Bulevara cara Lazara, te na raskrsnici Partizanske, Temerinske i Puta Šajkaškog odreda. Na obe lokacije planirano je postavljanje po četiri kamere za snimanje u svim smerovima, ali će se na sistem vremenom povezati i preostale saobraćajne kamere u Novom Sadu.

Sistem je prvenstveno namenjen automatskom prepoznavanju registarskih tablica motornih vozila, detektovanju i dokumentovanju prolazaka svih vozila, te za obradu i procesuiranje saobraćajnih prekršaja motornih vozila. Grad Novi Sad će snimke koristiti kao osnovu za planiranje saobraćaja u budućnosti, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

„Ključ u ruke“ podrazumeva da će izabrana firma uraditi ceo projekat, ishodovati dozvole od nadležnih, izgraditi sistem i pustiti ga u funkciju nakon tehničkog prijema u MUP-u.

Kao ciljevi ovakve novine u evidenciji saobraćaja navode se povećanje bezbednosti učesnika u saobraćaju, smanjenje broja poginulih i saobraćajnih nezgoda, kontrola brzine, harmonizacija saobraćajnog toka i smanjenje materijalne štete koja nastaje u saobraćajkama. Planirano je da sistem bude u mogućnosti da snimi apsolutno svako vozilo, bez mogućnosti zaklanjanja u saobraćajnim trakama. Sistem će generisati fotografije i klipove (ne kraće od 20 sekundi) sa vizuelno vidljivim tablicama i detektovaće prolazak vozila pri brzinama do 240 kilometara na čas. Informacije će biti dostavljane MUP-u i čuvane u periodu od tri godine. Ukoliko se dogodi da je kamera neispravna, u centralu će se slati alarm o tome.

Lokalni server nalaziće se u policijskoj upravi u Pap Pavla, a sistemu će pristup imati i operateri u policiji koji će raditi verifikaciju saobraćajnog prekršaja.

Ceo posao koštaće 12,9 miliona dinara bez PDV, a tender je otvoren do 12. novembra.

Inače, JKP „Informatika“ je pre nekoliko meseci saopštila da se saobraćajne kamere, koje postoje u gradu, nalaze u fazi testiranja i nisu u upotrebi.

Izvor: 021.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 81%
Pritisak: 999.1 mb
Vetar: 1 m/s, W
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?