Ratni komandant, u BiH optužen za ratni zločin, a u Novom Sadu ugledan lekar

19:08:00 19.08.2021, Komentara: 0

Novi Sad - Ratni komandant opštine Čajniče Duško Kornjača, za kojim je raspisana Interpolova poternica zbog zločina protiv čovečnosti, godinama živi i radi u Novom Sadu. Mada se na sajtu Suda BiH navodi da je Kornjača „nedostupan pravosudnim organima“, njega su juče pronašle novinarske ekipe u stanu u Tekelijinoj ulici, gde živi sa porodicom, piše portal Nova.rs.

Ratni komandant, u BiH optužen za ratni zločin, a u Novom Sadu ugledan lekar

Duško Kornjača Foto:printscreen/rts



Novinar Avdo Avdić pronašao je Kornjaču, pozvonio mu na vrata i rekao da želi da popriča sa njim, što je ovaj odbio. Do incidenta je došlo kada je novinar rekao Kornjači da je on u begstvu, nakon čega je oteo Avdićev telefon i razbio ga, te, kako kaže novinar, nasrnuo na njega drškom od metle, gurajući ga i vičući „marš iz moje kuće“. Daljnji incident je, prema rečima novinara Avda Avdića, sprečio mlađi muškarac koji je potom izašao iz Kornjačinog stana, vratio mu razbijeni telefon i izvinio se zbog neprijatnosti. Ipak, Avdić je uspeo da sačuva video zapis na kom se, kako kaže, jasno vidi da je čovek koji mu je otvorio vrata isti onaj doktor Duško Kornjača za kog je Sud BiH 2015. potrdio optužnicu za zločine protiv čovečnosti u opštini Čajniče, počinjene tokom 1992. godine.

- Javna je tajna da je Kornjača u Novom Sadu i da se čak ni ne krije, već normalno radi i živi. Priznajem da nisam očekivao ovakvu reakciju, ali ona upravo najbolje govori o naravi tog čoveka. Ako ovako reaguje u miru, možete misliti kako se ponašao u ratu - kaže Avdić za Nova.rs. On je podsetio da Srbija i Bosna i Hercegovina imaju sporazum o izručivanju svojih državljana, ali da se on paušalno poštuje.

- Nedavno je Srbija izručila BiH svog državljanina, kriminalca Darka Eleza, što je dokaz da se ovaj sporazum poštuje, ali kada postoji politička volja. U slučaju ratnih zločinaca, on izgleda ne važi - kaže Avdić.

Prema navodima optužnice, Kornjača je optužen da je „u periodu od sredine aprila 1992. do kraja juna 1992. godine na području opštine Čajniče, u okviru širokog i sistematičnog napada Teritorijalne odbrane i Policijske stanice srpske opštine Čajniče, kao predsednik Kriznog štaba, kasnije komandant ratnog štaba Srpske opštine Čajniče te predsednik Skupštine opštine i ministar odbrane u Vladi Srpske autonomne teritorije Hercegovina, kao svestan učesnik udruženog zločinačkog poduhvata, Kornjača planirao i naredio progon nesrpskog stanovništva iz opšine Čajniče“. Za isto krivično delo Duškov rođeni brat Milun, bivši komandant paravojne jedinice „Plavi orlovi“ osuđen je 2014. na pet godina zatvora. On je osuđen kao član udruženog zločinačkog poduhvata na čijem čelu je bio Krizni štab opštine Čajniče, koji je imao glavnu ulogu u progonu, a na čijem je čelu bio upravo odbegli Duško Kornjača. Mada je navodno pod poternicom, Duško Kornjača se, kako se ispostavilo, najslobodnije šeta po Novom Sadu već godinama.

Ratni komandant, u BiH optužen za ratni zločin, a u Novom Sadu ugledan lekar

foto: dr Duško Kornjača / printscreen / sajt poliklinike u kojoj radi

U međuvremenu se zaposlio na jednoj privatnoj klinici kao specijalista gastroentorologije, a prošle godine je čak i gostovao u emisiji na jednoj lokalnoj televiziji gde je pričao o prednostima izvesne kvantne medicine. Tokom 2017. godne je bio zaposlen kao internista u stacionaru u Odžacima, a njegovo radno mesto je finansirala lokalna samouprava, kao osnivač ondašnjeg Doma zdravlja.

Novosadska privatna klinika uklonila je ekspresno poetski pisanu biografiju i fotografiju dr Kornjače sa svog sajta.


Izvor: Nova.rs, novisad.com


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
11°
Vlažnost: 58%
Pritisak: 999.8 mb
Vetar: 4 m/s, SE
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?