Reciklažna ostrva dobiće stanovnici Novog naselja, Limana i okoline Sajma

19:01:00 27.01.2019, Komentara: 0

Novi Sad – Novi Sad bi sledeće godine trebao da dobije još tri reciklažna ostrva – na Naselju, Limanu i kod Sajma.

Reciklažna ostrva dobiće stanovnici Novog naselja, Limana i okoline Sajma


Naime, reciklažna ostrva u ulicama Balzakova, Branka Bajića i Stojana Novakovića projektovaće novosadska firma „Hidrozavod DTD”, budući da je JKP „Čistoća”, posle raspisanog tendera, tom preduzeću dodelila ugovor vredan 1,2 milion dinara, s PDV-om. Predviđeno je da se na već određenim mestima u ovim delovima grada urede i ograde prostori s kontejnerima za različite vrste otpada.

Inače, nedugo nakon početka primarne separacije otpada u centru, govorilo se o proširenju projekta i na druge delove grada, ali nikakvih pomaka po tom pitanju do sada nije bilo. Iz JKP „Čistoća” napominju da je proširenje svakako u planu, ali da će građani na odvajanje otpada na Novom naselju, Limanu i u kvartu oko Sajma morati da sačekaju bar godinu, bez obzira na nedavno potpisani ugovor.

Kako je u tenderskoj dokumantaciji objašnjeno, reciklažna zelena ostrva su mesta u blizini zgrada kolektivnog stanovanja na kojima „Čistoća” planira primarnu separaciju, odnosno odvajanje otpada na samom izvoru njegovog nastanka. Takvi prostori moraju biti pristupačni pešacima i kamionima za odnošenje otpada, kao i vidno obeleženi. Planirano je da građani reciklažilni otpad odlažu u različite posude, odnosno papir, karton, tetrapak i plastiku u podzemne kontejnere, metal i staklo u reciklažna zvona, a u nadzemne kontejnere kabasti i baštenski otpad. Osim kontejnera za sakupljanje reciklažnih materijala, na zelenim ostrvima će biti smešteni i oni za mešoviti komunalni otpad.

Prilikom osmišljavanja reciklažnog ostrva, njegovog kapaciteta i sadržaja, projektant bi trebalo da uzme u obzir broj stanovnika u neposrednoj okolini, rastojanje između zgrada, kao i da li u blizini ima ugostiteljskih objekata, prodavnica, te preduzeća s većim brojem zaposlenih, i koliko. Osim toga, trebalo bi analizirati i sastav i količinu prikupljenog komunalnog otpada. Kontejneri bi trebalo da budu na vidljivim mestima, raspoređeni tako da separacija bude što jednostavnija, kao i da su u blizini frekventnog saobraćaja. Predviđeno je da prostor zelenog ostrva bude ograđen i osvetljen ogovarajućom LED rasvetom, a kako je u tenderskoj dokumentaciji navedeno, planirano je i uređivanje neposredne okoline.


Izvor: Dnevnik


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Slaba kiša
11°
Vlažnost: 94%
Pritisak: 995.6 mb
Vetar: 6 m/s, E
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?