Redovna odbrana od poplava kod Sremske Kamenice, Petrovaradina i Sremskih Karlovaca

19:06:00 03.06.2019, Komentara: 0

Novi Sad - Zbog rasta Dunava, jutros je proglašena redovna odbrana od poplava na ukupno 165 kilometara na Dunavu, Tisi, Tamišu i Brzavi. S druge strane, nakon proglašenja vanredne situacije u nekoliko opština, JVP Srbijavode proglasilo je vanrednu odbranu od poplava na teritoriji cele Srbije zbog hidrometeoroloških prognoza o porastu vodostaja u celoj zemlji.

Redovna odbrana od poplava kod Sremske Kamenice, Petrovaradina i Sremskih Karlovaca


U JVP „Vode Vojvodine“ ističu da su 31. maja, pri vodostaju od 459 centimetara, uveli redovnu odbranu od poplava na Dunavu u zoni Sremske Kamenice, Petrovaradina i Sremskih Karlovaca. Merama redovne odbrane od poplava obuhvaćeno je oko 13 kilometara nasipa u ovom delu Dunava već četiri dana, a od jutros odbrana se sprovodi na delu Dunava kod Bezdana (11,9 km), na Tisi (17 km) kod Titela, na delovima Begeja (3,9 km), Tamiša (61,64 km) i Brzave (36,37 km) - sve ukupno skoro 151,8 kilometara.

Danas je na Dunavu kod Novog Sada zabeležen vodostaj od 491 centimetar i blagi porast. Prelazak 500 centimetara se očekuje u naredna dva dana, nakon čega bi nivo reke trebalo da počne da opada. Međutim, i dalje se očekuje da će biti oko 450 centimetara, na nivou na kojem se proglašava redovna odbrana od poplava.

U nekim delovima u Novom Sadu Dunav se izlio iz korita.

U „Vodama Vojvodine“ navode i da je zbog velike količine padavina, koje su u pojedinim područjima Vojvodine u proteklom periodu bile znatno iznad prosečnih, uvedena i odbrana od poplava od unutrašnjih voda. Najviše problema prave unutrašnje vode u delovima Sremske Mitrovice i u atarima Titela i Belog Blata. U vodoprivrednom preduzeću napominju da odvođenje suvišnih voda iz naseljenih mesta nije u njihovoj, već u nadležnosti lokalnih komunalnih preduzeća.


Odron na putu Novi Sad - Sremski Karlovci


Na deonici puta Novi Sad - Sremski Karlovci saobraćaj se odvija jednom saobraćajnom trakom, jer je usled većih padavina došlo do odrona kod naselja Puckaroš, saopštili su Putevi Srbije.

U JP "Vode Vojvodine" su u operativnom biltenu odbrane od poplava navele i da je VP "Šajkaška" koja kontroliše odbranu kod Novog Sada, konstatovala da je moguće plavljenje puta Novi Sad - Beočin.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
12°
Vlažnost: 71%
Pritisak: 1002.2 mb
Vetar: 6 m/s, E
Uto 5° - 18° Mogući pljuskovi
Sre 9° - 15° Moguća kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?