Registrovano još 14 pozitivnih u Vojvodini, u KCV trenutno 84 pacijenata

12:04:00 22.04.2020, Komentara: 0

Novi Sad - U Kliničkom centru Vojvodine trenutno se leči 84 osoba zaraženih koronavirusom. Od tog broja osmoro pacijenata nalazi se na respiratorima. U poslednja dva dana nije preminuo nijedan pacijent, pa je i dalje ukupan broj onih koji su se lečili u KCV-u a koji su preminuli - 17.

Registrovano još 14 pozitivnih u Vojvodini, u KCV trenutno 84 pacijenata


U poslednja 24 sata iz ove zdravstvene ustanove otpušteno je 20 pacijenata. Od trenutka kad je počeo Klinički centar Vojvodine da prima pacijente obolele od Covid-19, ukupan broj otpuštenih je 119.

Prema rečima pokrajinskog sekretara za zdravstvo dr Zorana Gojkovića, na osnovu preseka stanja jutros do 7h, u poslednja 24 je testirano je 345 pacijenata, od čega je pozitivno na virus COVID-19 bilo njih 14.

Na Novosadskom sajmu trenutno je smešteno 127 pacijenata, a u prethodna 24 sata iz ove privremene bolnice pušteno je 35 osoba.

Do sada je testiranbo 5.581 uzoraka, od čega su 562 bila pozitivna. Najveći broj zaraženih je u Novom Sadu, Pančevu, Subotici i Zrenjaninu.

Gojković je rekao da je njegova najveća briga to što je u Vojvodini najveći broj socijalnih ustanova koje imaju više od 12.000 korisnika. On je rekao da je još u januaru svim zdravstvenim ustanovama u Vojvodini sugerisano da krenu sa nabavkom dodatnih količina zaštitne opreme i da je skoro svim ustanovama u Vojvodini obezbeđena oprema da izdrže prvi udar virusa, dodavši da ceo svet nije bio spreman za udar ogromnog broja obolelih. Gojković je naveo da je situaciji u Vojvodini doprinelo to što je imala opremu iz prethodnog perioda.


„Nisam ja mislio na tog stomatologa“


Odgovarajući na pitanje N1 da li je bilo propusta u procesu zbrinjavanja 42-godišnjeg stomatologa iz Novog Sada, koji je preminuo od posledica koronavirusa, Gojković je odgovorio da su svu medicinsku dokumentaciju i izjave samog preminulog i kontakata prosledili nadležnima, i da, ukoliko je neko postupao protivno zakonu, postoje nadležne inspekcije da to utvrde. Rekao je i da, kada je govorio o krivičnoj prijavi koju će lično podneti, nije mislio na tog stomatologa.

Upitan o preminulom stomatologu, uz podsećanje da je prethodnih nedelja rekao da će lično podneti prijavu, jer je s pojavom simptoma nastavio da radi, Gojković je rekao da kada se dogodilo zaražavanje, da „ni u jednom trenutku nije pomenuo dotičnog stomatologa“, već „dva koja su bila hospitalizovana“.

- U tom trenutku imali smo pet stomatologa pozitivnih i devet privatnih zdravstvenih ustanova na teritoriji Vojvodine koji su imali pozitivne zaposlene - dodao je.

- Zbog toga je izdata zabrana za dopunski rad, zbog toga jer je očigledno bilo da neki iz privatnog sektora nisu shvatili ozbiljnost situacije, uprkos apelima - rekao je i dodao da su najodgovorniji u lancu sprečavanja zaraze upravo zdravstveni radnici, koji moraju da postupaju, kako naglašava, na najozbiljniji način.

Gojković je naveo i da nakon izrečene zabrane dopunskog rada nema registrovanog niti jednog slučaja zaraze zdravstvenih radnika u privatnim ordinacijama.

Supruga preminulog 42-godišnjeg stomatologa je ranije, u izjavi medijima, navodila da se on obratio lekarima, tražio pomoć, ali da su ga poslali na kućno lečenje, nakon čega je završio na respiratoru. Na pitanje N1 da li je preminulom stomatologu pružena adekvatna pomoć, Gojković je rekao da ne želi da komentariše, još uvek, priču supruge preminulog, iz pijeteta prema njoj, deci, preminulom...

- Svu moguću dokumentaciju, medicinsku, vezanu za zdravstveno stanje preminulog kolege smo dostavili nadležnim organima, isto kao i sve ovo što smo u okviru epidemioloških mera saznali i od njega i od njegovih kontakata - naveo je.

Tu se nema šta kriti, ista je situacija i sa svim ostalima - gde imamo saznanje da su postupili protivno zakonu, postoje nadležni organi, nadležne inspekcije, tu sa moje strane, nema lažne solidarnosti, rekao je Gojković.

- Ako sam ja odgovoran, neka snosim odgovornost - kaže.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
11°
Vlažnost: 67%
Pritisak: 999.2 mb
Vetar: 1 m/s, E
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?