Rekonstrukcija Dunavskog parka

13:03:00 07.03.2020, Komentara: 0

Novi Sad - Počela je rekonstrukcija Dunavskog parka koja obuhvata izgradnju nove kanalizacione mreže, revitalizaciju velikog i malog jezera i postavljanje nove crpne stanice.

Rekonstrukcija Dunavskog parka

Foto: JKP "Gradsko zelenilo"



U cilju hidroizolacije i obnove jezerske vode, započeta je izgradnja nove kanalizacione mreže i zamena dotrajale crpne stanice koji pokazuju trošno stanje velikog i malog jezera i da je Dunavski park spreman za temeljne radove.

Pored toga, planirana je revitalizacija atmosferske kanalizacije, a najznačajniji i najveći deo posla zapravo je izgradnja kompletnog zalivnog sistema na području celog spomenika prirode.

Nova kanalizaciona mreža podrazumeva rekonstrukciju priključaka, odnosno veze cevovoda s ispusnim građevinama za pražnjenje velikog i malog jezera. Sistem za zalivanje bi trebalo da bude kombinovani, „pop-ap” prskačima i sistemom „kap po kap”, a položajem šetnih staza definisane su zelene površine koje se zalivaju.

Vrednost tog projekta je 35 miliona dinara, finansiran je iz budžeta Grada, a radovi će trajati 160 dana.

Rekonstrukcija Dunavskog parka

Foto: JKP "Gradsko zelenilo"



Inače, Dunavski park je u julu 1998. godine proglašen Spomenikom prirode, kao prirodno dobro od velikog značaja, a pripada drugoj kategoriji zaštite, radi očuvanja i unapređenja prirodnih retkosti, biodiverziteta velikog broja ostale vredne dendroflore, autohtonih, alohtonih i egzotičnih vrsta u urbanoj sredini. U parku su nastanjene određene vrste slepih miševa i ptica, a od biljnih vrsta, posebno je zanimljivo stablo piramidalnog hrasta jer je jedan od retkih u gradu, a prisutno je i stablo bele topole, koje je starije od 70 godina, što je za topolu dug životni vek. On je jedino zaštićeno područje na teritoriji Novog Sada koje je proglašeno takvom Uredbom Vlade Republike Srbije. Ostale prirodne vrednosti, poput Kameničkog i Futoškog parka i šest zaštićenih stabala, stavljene su pod zaštitu odlukama Grada.


Izvor: RTV, Dnevnik


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
10°
Vlažnost: 76%
Pritisak: 1002.6 mb
Vetar: 2 m/s, ESE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?