Rekonstrukcija Radničkog biće gotova u avgustu 2022.

13:10:00 29.10.2021, Komentara: 0

Novi Sad - Rekonstrukcija zgrade Radničkog trebalo bi da bude gotova u avgustu naredne godine. Kako je saopšteno nakon današnjeg obilaska gradilišta predstavnika Novog Sada i kompanije Vega IT, koja je kupila zgradu nekadašnjeg Radničkog, očekuje se da radovi na površini od 6.500 kvadratnih metara i 13 spratova budu gotovi za manje od godinu dana. Nakon toga će deo trenutnih, ali i novi zaposleni, moći da se usele u novi poslovni prostor.

Rekonstrukcija Radničkog biće gotova u avgustu 2022.

foto: Grad Novi Sad

Zgrada Radničkog uništena je u požaru aprila 2000. godine. Posle više decenija predata je u vlasništvo Novom Sadu, a nakon toga ju je na licitaciji kupila kompanija Vega IT po ceni većoj od 5,2 miliona evra. Ova kompanija rekonsturkciju radi po projektu arhitekte Lazara Kuzmanova.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević poručio je danas da je vrednost investicije 12 miliona evra, u šta spada i cena kupovine. Kako navodi, ovo nije samo ulaganje jedne IT firme, već i ulaganje u Novi Sad, jer pokazuje da je u vojvođanskoj prestonici u toku četvrta industrijska revolucija.

- Ovo je veliki dan, ne samo za kompaniju Vega IT, već i za Novi Sad. U pitanju je projekat od gradskog značaja, odnosno realizacija nečega što možda nismo mogli ni da zamislimo pre nekoliko godina, a sada svedočimo početku rekonstrukcije ove zgrade. Čak 21 godinu je objekat Radničkog univerziteta bio simbol za propadanje grada i za stradanje, a ovo je momenat kada Novi Sad ulazi u novu eru svog razvoja i potvrda da se četvrta industrijska revolucija dešava i u našem gradu. Ova poslovna zgrada je svojevrsna moderna fabrika u kojoj će raditi oko 550 ljudi. To je nešto nešto što je neophodno svakom gradu koji želi da zadrži konkurentnost i da se razvija. Veoma sam srećan i ponosan, a posebno zahvalan Vega IT na ovom hrabrom poslovnom potezu i na njihovoj odlučnosti da nastave da investiraju u našem gradu - naveo je Vučević.

Prilikom obilaska gradilišta je rečeno da je idejno rešnje za fasadu zgrade kreirao arhitektonski studio „Kuzmanov and partners“ i da je idejni koncept nove arhitekture Radničkog očuvanje identiteta objekta uz savremenu oblikovanu prepoznatljivost i korišćenje novih materijala i savremenih obloga. Suosnivač kompanije „Vega IT“ Vladan Ostojić je izrazio zadovoljstvo što je rekonstrukcija zgrade započeta u skladu sa kreiranim planovima i što su korak bliže da nekadašnji simbol Novog Sada dobije novi sjaj.

Projekat za izvođenje radova uradila je firma „Tim Inženjering“, a jedan od projektanata Aleksandar Kovjanić je naveo da su se pobrinuli da nova zgrada zadovolji sve relevantne domaće i evropske propise i standarde, pre svega u oblasti statike i seizmike, zaštite od požara, energetske efikasnosti, sa ciljem da naprave jednu od najsavremenijih poslovnih zgrada u Novom Sadu.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
12°
Vlažnost: 77%
Pritisak: 1004.5 mb
Vetar: 2 m/s, E
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?