Rekordan broj belih roda u koloniji kod Rodića

19:07:00 09.07.2023, Komentara: 0

Novi Sad - Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je da je zabeležilo rekordan broj gnezda i jedinki belih roda u jednoj od najvećih kolonija ovih ptica u ovom delu Evrope smeštenoj na nazavršenoj zgradi pored auto-puta na Klisi.

Rekordan broj belih roda u koloniji kod Rodića


Ornitolozi Društva prate taj napušten objekat „Rodića“ još od 2014. godine, kada je prvi par belih roda izgradio svoje gnezdo na stubovima i gredama visine 20 metara, a sa posebnom pažnjom od 2017. godine kada je izbrojano osam gnezda. Od tada broj roda kontinuirano raste. Prošle godine izbrojano je 31 gnezdo, navode ornitolozi. Ove godine je zabeležen neverovatan porast i kolonija sada broji čak 52 gnezda, a gotovo sva su zauzeta i u njima su mladunci sa roditeljima.

U prilog razmerama i značaju ove kolonije govori i podatak da je na teritoriji cele Srbije u poslednjem nacionalnom popisu belih roda, sprovedenom 2014. i 2015. godine, izbrojano oko 1.350 gnezda, od čega ih je u Vojvodini bilo oko 1.100.

Rekordan broj belih roda u koloniji kod Rodića


Tada se na teritoriji grada Novog Sada gnezdilo svega tri para belih roda, koje su kasnije uspele da se prilagode i gradskim ekosistemima i svoja gnezda prave najčešće na zgradama i banderama. Hrane se na gradskim deponijama koje obiluju ogromnom količinom otpadne hrane iz domaćinstava.

Međutim, ovoj ornitološkoj atrakciji i preti opasnost usled najave da će se srušiti nezavršeni objekat na kojem su rode smestile svoja gnezda, navodi se u saopštenju.

- Ova kolonija je po brojnosti nadmašila i onu u selu Taraš koje je ponelo titulu Evropskog sela roda. Ovo je jedna od najvećih kolonija belih roda u ovom delu Evrope i izuzetna prirodna vrednost, stoga izražavamo bojazan kakva sudbina čeka ove ptice koje su i po Zakonu o zaštiti prirode – strogo zaštićena vrsta - rekao je izvršni direktor Društva Milan Ružić.

On je rekao da iz Društva mogu da ponude svoje znanje, iskustvo i pomognu da se nađe najpovoljnije rešenje, jer se ne sme doći u situaciju da se u potrebi za brzim rešenjem kolonija ugrozi ili uništi.

Više o novosadskim rodama pročitajte OVDE.


Foto: Damir Trnovac, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
14°
Vlažnost: 77%
Pritisak: 1007.2 mb
Vetar: 8 m/s, SE
Sre 13° - 25° Jak vetar
Čet 14° - 24° Poslepodnevni pljuskovi

Anketa

Treba li poništiti izbore?