Rektorsko vino UNS najbolje crveno vino

17:09:00 22.09.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Rektorsko vino Univerziteta u Novom Sadu proglašeno je za najbolje u kategoriji crvenih vina na međunarodnom takmičenju za izbor najboljeg univerzitetskog vina (International University Wine Competition).

Rektorsko vino UNS najbolje crveno vino

Takmičenje je održano 19. i 20. septembra na Univerzitetu u Mariboru, slovenačkom gradu sa dugom vinskom tradicijom, poznatom i po tome što u njemu, na obali reke Drave, raste najstarija vinova loza u svetu. Na takmičenju su ocenjivana 34 vina sa 11 univerziteta iz 10 zemalja. Odluku je doneo međunarodni žiri u čijem sastavu je bilo 17 istaknutih stručnjaka iz više zemalja.

U službi za odnose s javnošću UNS objašnjavaju da se univerzitetska vina smatraju reprezentativnim obeležjima akademskih zajednica i da se tradicionalno dele na dekanska i rektorska. Prva su deo tradicije pojedinih fakulteta, a druga, obeležje univerziteta kao celine.

- Rektor je prvi među jednakima (primus inter pares). Zato se smatra da je rektorsko vino najbolje vino koje ima određena univerzitetska zajednica. Rektorska vina su retkost i privilegija akademske zajednice, jer relativno malo univerziteta u svetu ima svoje vinograde, vinarije i dovoljno kvalitetno grožđe - navodi se u saopštenju UNS.

Inače, Senat Univerziteta u Novom Sadu je na 11. sednici održanoj 2. juna 2016. godine, na predlog rektora, odlučio da rektorsko vino bude Probus, koje proizvodi Departman za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu Poljoprivrednog fakulteta, na oglednom dobru u Sremskim Karlovcima.

Vino je dobilo naziv po rimskom imperatoru Markusu Aurelijusu Probusu, rođenom 232. godine u Sirmijumu, koji je postao car kada je imao 44 godine. Smatra se rodonačelnikom vinske kulture u Sremu i okolnim regijama jer je na tim prostorima uveo gajenje nove poljoprivredne kulture – vinove loze, čiji su prvi čokoti zasađeni na brdu Alma Mons kod tadašnjeg Sirmijuma.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
17°
Vlažnost: 77%
Pritisak: 1005.9 mb
Vetar: 2 m/s, E
Sub 16° - 33° Sunčano
Ned 17° - 36° Sunčano

Anketa

Kupate li se na Štrandu?