RERI: Kršenje zakona kod izgradnje mosta preko Dunava kod Novog Sada

13:12:00 29.12.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu utvrdio je da, prilikom izrade Plana generalne regulacije i izdavanja građevinskih dozvola za izgradnju novog mosta preko Dunava sa obilaznicom u produžetku Bulevara Evrope, nisu poštovani važeći propisi u oblasti zaštite životne sredine.

RERI: Kršenje zakona kod izgradnje mosta preko Dunava kod Novog Sada

foto: Prelazak most kod Šodroša; Foto: Igor Conić, Gradnja.rs


Kako je istaknuto na konferenciji u Novom Sadu, između ostalog, zanemarena je procena uticaja na životnu sredinu koja je trebalo da posluži za utvrđivanje mogućih posledica ovog projekta i mera za njihovo otklanjanje. Arhitekta i urbanista Dragomir Ristanović upozorio je da je Ribarsko ostrvo spomenik prirode zaštićen Zakonom o zaštiti prirode, jer se u njemu nalaze staništa zaštićenih i strogo zaštićenih divljih vrsta od nacionalnog značaja, a istovremeno je i deo međunarodnog Ekološkog koridora Dunava, zaštićenog uredbom o ekološkoj mreži.

- Dakle, u jednom takvom prostoru imamo jedan projekat ovakve vrste, jedan zaista impozantan građevinski složen poduhvat koji treba da se izvede i treba da poveća intenzitete protoka ljudi i vozila bez ikakvog sagledavanja procene uticaja na životnu sredinu - rekao je on i istakao da po Zakonu o planiranju i izgradnji i Zakonu o strateškoj proceni uticaja svakoj odluci o izradi plana mora prethoditi mišljenje organa koji je nadležan za zaštitu životne sredine.

- Ona nam služi da evidentira, oceni, vrednuje, a potom i propiše načine na koje možemo izbeći nastanak neke nepovratne i velike štete po životnu sredinu, a posebno je važna kada govorimo o prostorima koji su u bilo kakvom režimu zaštite - upozorio je Ristanović.

Predsednik Upravnog odbora RERI i advokat Jovan Rajić istakao je da je nakon istraživanja dostupne dokumentacije taj institut još u februaru podneo krivičnu prijavu protiv Dejana Mihajlovića, v.d. načelnika Gradske uprave za urbanizam, zbog sumnje da je falsifikovao službenu ispravu. RERI se, dodao je Rajić, u maju, avgustu, a zatim i u decembru obraćao nadležnom tužilaštvu u Novom Sadu kako bi dobio informacije o tome dokle se stiglo sa tom prijavom.

- Dobili smo dva puta odgovor da tužilaštvo postupa po navedenoj krivičnoj prijavi i da je trenutno ista u fazi prikupljanja potrebnih obaveštenja putem Policijske uprave grada Novog Sada - dodao je Rajić.

Budući da su u međuvremenu izdate najmanje dve građevinske dozvole pre nego što je izrađena studija o proceni uticaja, RERI je pre nekoliko dana Ministarstvu za zaštitu životne sredine podneo i zahtev za vanredni nadzor tražeći da izađe na teren i obustavi radove ukoliko zaključi da se oni izvode bez studije o proceni uticaja.


Izvor: N1


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Umerena kiša
14°
Vlažnost: 94%
Pritisak: 1000.2 mb
Vetar: 2 m/s, WNW
Sub 11° - 23° Mogući pljuskovi
Ned 11° - 27° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?