Retka gljiva nikla na Novom naselju, nije jestiva

11:10:00 06.10.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Retka i strogo zaštićeni gljiva „peščani stršak“ (Phallus hadrianii) primećena je na Novom naselju, na Bulevaru Slobodana Jovanovića. Ova gljiva je pronađena na više lokaliteta u Srbiji, a nalazi se na listi strogo zaštićenih vrsta. Inače, ova gljiva nije jestiva, pa ih nikako nemojte konzumirati.

Retka gljiva nikla na Novom naselju, nije jestiva


Na ovo otkriće ukazao je Ekološki front Novi Sad, koji je na svojoj Fejsbuk stranici napisao da je to još jedan u nizu „dokaza da je suživot ljudi i prirode u urbanim uslovima moguć, čak i za retke i ugrožene vrste“.

- Novi Sad, a pogotovo Novo naselje i Limani zbog velikih zelenih površina to potvrđuju i brojnim primerima koje smo do sada otkrili - navode u ovom udruženju.

„Peščani stršak“ se može razlikovati od slične gljive Phallus impudicus-a po prisustvu ružičaste ili ljubičaste volve u osnovi stabljike, kao i po razlikama u mirisu.

Na sajtu Fungi Serbia, koji je pokrenula Asocijacija gljivara, navodi se da ova gljiva na početku ima oblik jajeta veličine do pet centimetara, ružičaste do bledoljubičaste boje. Sazrevanjem, glava koja podseća na smrčke (Morchella) izraste iz jajeta na izduženoj, beloj, cilindričnoj, šupljoj dršci dužine do 15 centimetara.

Na ovom sajtu stoji i da se najčešće pojavljuje na peščanim terenima. U pitanju je retka gljiva koja nije jestiva, dodaje se.


Radionica „Upoznajte se sa gljivama Kameničke ade i Šodroša“

Inače, Šodroš Survivor kamp danas organizuje radionicu „Upoznajte se sa gljivama Kameničke ade i Šodroša“.

Da li su gljive biljke ili životinje, večito pitanje, koje su jestive, koje su samonikle, koliko su opasne? Odgovore na ova i ostala pitanja, zainteresovanim učesnicima daće Maja Vasić, licencirana gljivarka Mikološko-gljivarskog saveza Srbije i osoba zadužena za odnose sa javnošću Gljivarskog društva Novi Sad.

Radionica se sa stoji iz dva dela, teorijskog i praktičnog, te je potrebno poneti korpu ili platneni ceger i nožić.

Imajući u vidu da je u šumi vlažno, treba voditi računa o garderobi, a posebno o obući, kako bi ugođaj bio u potpunosti lišen neprijatnosti usled neadekvatne opreme.

Događaj će početi u 16 časova u Šodroš Survivor kampu.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
17°
Vlažnost: 63%
Pritisak: 998.4 mb
Vetar: 4 m/s, SW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?