Robot „Gari“ pomaže u uzgoju borovnica

12:09:00 21.09.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Institut BioSens uz podršku naučnih fondova Evropske unije razvija sistem za digitalno vođenje proizvodnje borovnice. Deo tog sistema je i robot „Gari“ koji će doprineti povećanju prinosa.

Robot „Gari“ pomaže u uzgoju borovnica


- Sada smo otprilike stigli do polovine realizacije projekta, robot je testiran i operativan na terenu. Uz pomoć algoritma može da prolazi kroz redove borovnica i opremljen je najnovijom tehnologijom za uzorkovanje zemljišta, prskanje biljaka i eliminisanje korova. Na taj način, borovnice dobijaju sve ono što im je potrebno za uspešan razvoj - navodi Oskar Marko, pomoćnik direktora za inovacije i saradnju sa privredom u Institutu BioSens.

Robot „Gari“ pomaže u uzgoju borovnica


Dodaje da će poljoprivrednici imati priliku da ostvare veću zaradu, u čemu će im pomoći digitalne tehnologije.

Projekat „FlexiGroBots“ se realizuje u saradnji sa 14 partnera iz Evrope i kompanijom „Zeleni hit“, s ciljem da proces biljne proizvodnje u Evropi bude automatizovan.

Platforma se trenutno testira u tri oblasti: proizvodnji grožđa (u Španiji), uljane repice (u Finskoj) i borovnice (u Srbiji i Litvaniji). Multirobotska platforma, pored različitih robota na zemlji, obuhvata i bespilotne letelice.


foto: Biosens


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
17°
Vlažnost: 55%
Pritisak: 995.1 mb
Vetar: 3 m/s, SW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?