Sad će i jaja imati XL kategoriju

16:02:00 10.02.2019, Komentara: 0

Ministarstvo poljoprivrede donelo je Pravilnik o kvalitetu jaja kojim se kokošija jaja označavaju kao u većem delu sveta, poput veličina garderobe.

Sad će i jaja imati XL kategoriju


Jaja su, godinama, po veličini bila podeljena u sedam klasa - SS, S, A, B, C, D, E - između kojih je razlika u pet grama, s tim da je SS najkrupnije jaje i teži više od 70 grama, a E ima manje od 45 grama. Sada ćemo birati između S, M, L i XL veličine. Ovaj način označavanja jaja zastupljen je u većini zemalja van Srbije.

XL - vrlo velika, težine od 73 grama i veća

L - velika, težine od 63 do 73 grama

M - srednja, težine od 53 do 63 grama

S - mala, jaja težine ispod 53 grama

Ono što ostaje isto su oznake za kvalitet jaja A i B koje pokazuju da li su jaja sveža ili rashlađena, namenjena industrijskoj proizvodnji. U prodaji će se naći jaja A klase sa oznakom „ekstra“, što će označavati jaja upakovana u roku od četiri dana od dana nošenja jaja. Pakovanja sa rečima "ekstra" ili "ekstra sveže" mogu se naći u maloprodaji do devetog dana od dana nošenja jaja.

Na kutiji jaja uskoro će se nalaziti i podatak o načinu uzgoja kokošaka koje su ih snele. Ovaj podatak biće označen brojevima, pa će 0 značiti da su jaja iz organskog uzgoja, 1 da su u pitanju jaja iz slobodnog uzgoja, broj 2 će označavati jaja iz podnog uzgoja, a 3 iz kaveznog.

Rok trajanja jaja ne može biti duži od 28 dana.

Novi pravilnik stupio je na snagu, ali je proizvođačima dat rok do 1. jula da se prilagode novim zahtevima.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Umerena kiša
11°
Vlažnost: 94%
Pritisak: 995.9 mb
Vetar: 3 m/s, E
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?